Feiten & Cijfers

Inflatie

De inflatie volgens de consumentenprijsindex (CPI) steeg in augustus naar 0,2 procent. In juli waren de prijzen voor consumenten nog 0,2 procent lager dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

De inflatie steeg in augustus vooral door duurdere verblijven op vakantieparken in Nederland en georganiseerde reizen naar het buitenland. Dit jaar begonnen de bouwvak- en schoolvakanties laat waardoor er meer hoogseizoendagen in augustus vielen dan vorig jaar. Dit gaat gepaard met hogere prijzen. Ook de prijsontwikkeling van benzine verhoogde de inflatie. In augustus was benzine weliswaar 7,3 procent goedkoper dan een jaar eerder, maar de prijsdaling op jaarbasis was in juli met 10,9 procent nog sterker. Lagere prijzen voor voedingsmiddelen daarentegen dempten de inflatie. Vooral aardappelen werden goedkoper.

Inflatie is de gemiddelde prijsstijging van de goederen en diensten die consumenten kopen. De inflatie in Nederland wordt gemeten als de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van de overeenkomstige periode in het voorgaande jaar. De consumentenprijsindex geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door de Nederlandse huishoudens.  

              Het inflatiecijfer voor augustus 2016 is nog voorlopig.


Achtergrondinformatie

Klik hier voor de brochure CBS Aanpassing van huren en andere contracten met het consumentenprijsindexcijfer

Nadere informatie

J.W. Schreurs
T
079  3 252 112, E w.schreurs@bouwendnederland.nl