Eensgezindheid troef in Tiny House Gustav Mahlerplein

Door R. (Ruben) Heezen , 06 maart 2018

Eensgezindheid troef in Tiny House Gustav Mahlerplein

Misschien kwam het door de compacte setting dat er geen grote meningsverschillen waren bij het Tiny House Event op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam. Feit was in ieder geval dat het gesprek tussen bouwers en politici maandag 5 maart vooral veel gedeelde conclusies opleverde.

Er was aardig wat pers afgekomen op het Tiny House-event in het Amsterdamse zakendistrict Zuidas. Onder andere AT5 en Cobouw waren getuige van het gesprek tussen wethouder Pieter Litjens, in Amsterdam verantwoordelijk voor onder meer Verkeer en Vervoer, Maxime Verhagen en diverse Bouwend Nederland-leden. Uiteraard werd er gesproken over de twee gloeiendhete hoofdstedelijke hangijzers: woningbouw en bereikbaarheid.

Verkeersinfarct: beter voorkomen dan genezen
De infrastructuur in en om de hoofdstad leverde weinig strubbelingen op. Als gespreksonderwerp dan. Litjes gaf aan dat de dagelijkse toestroom van 280.000 forensen-voertuigen over een jaar of 30 kan zijn opgelopen naar 400.000. Een absoluut onwenselijke situatie aldus politiek en bouwers. En een scenario dat nĂș al actie vraagt om het te voorkomen. De realisatie van een hoogwaardige OV-infrastructuur en het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp bijvoorbeeld, waren conclusies die vrijwel iedereen deelde. Maar ook kijken naar parkeernormen bij woningbouw, en woningbouw vooral in de buurt van OV-knooppunten realiseren.

Veel belangstelling voor nieuwe bouwconcepten
Het Tiny House zelf inspireerde tot nadenken over nieuwere, minder traditionele manieren van bouwen. Iedereen was het er over eens dat daar een gezamenlijke inspanning voor nodig is. Gemeente moet ruimte geven in de regelgeving en bouwers moeten het daadwerkelijk gaan toepassen. Samen mogelijk maken dus. Het was dan ook goed om te zien dat naast het gesprek, er veel aanloop was van projectontwikkelaars en vastgoedmensen. En dat ook deze groep met veel belangstelling kennis maakte met Tiny House.Over de auteur

R. (Ruben) Heezen