Next Step Sessies: ketenpartners in de bouw geven het goede voorbeeld

Door Redactie, 26 april 2018

Next Step Sessies: ketenpartners in de bouw geven het goede voorbeeld

De bouw moet innoveren en beter samenwerken met ketenpartners om maatschappelijke problemen op te lossen. Tijdens de innovatiebootcamp Next Step Sessies van Bouwend Nederland, Microsoft en ING staken bouwers, banken, overheden en softwareleveranciers de koppen bij elkaar om een slim gebouw te ontwikkelen dat de wereld een stukje beter maakt. Aan innovatieve ideeën geen gebrek, maar welk plan is uitvoerbaar, te financieren en maakt echt het verschil?

Hoewel er maar één met de prijs naar huis gaat, prijst de jury bestaande uit Fries Heinis (Bouwend Nederland), Bart van der Knaap (Microsoft), Jan van der Doelen (ING), Robert Alewijnse (DP6),Rob Donninger (Woonforte) en Marieke van der Post (Bouwend Nederland) de innovatie en de branche overstijgende samenwerking.

School wordt interactief buurtcentrum

Massive Impact wil met een digitaal platform het oppervlak van scholen beter benutten en tegelijk de eigenaar van de school ontzorgen. Iedereen in de wijk kan inloggen en zijn diensten aanbieden in de school, wanneer dat kan. Lege lokalen worden getransformeerd in horecagelegenheden, al dan niet uitgebaat door seniore particulieren die anders in een bejaardentehuis pannenkoeken zouden bakken. Wijkbewoners komen bij elkaar in de school, hierdoor versterkt de sociale cohesie en wordt de school efficiënter gebruikt. De school verandert in een levendig buurthuis en dankzij de aangebrachte sensoren weet de eigenaar precies welke ruimte werd gebruikt. Dat maakt een einde aan de discussie wie verantwoordelijk is voor de troep. De school verhuurt ruimte, en dat brengt geld in het laatje.

Modulaire tech-gevel maakt huizen energieneutraal

Het project Active Living gooit het over een andere boeg of beter gezegd over een andere gevel. Door op grote schaal façades aan te pakken weten zij het klimaatakkoord haalbaar te maken. Volgens hun analyse zit de grootste opgave en het grootste potentieel in meergezinswoningen. Daarom gaan ze op grote schaal gevels vervangen door massa geproduceerde modulaire exemplaren die vol zitten met technologie.

Smart Society Hub maakt woningen ook energieneutraal, maar dan op wijkniveau. Dat doen ze met modules met daarin een accu en allerlei andere technologie die woningen verbindt. Hierdoor ontstaat een smart grid dat zelfvoorzienend wordt. In principe hoeft het niet terug te leveren aan het hoofdnet, maar slaat het het surplus aan energie op in de modules als een appeltje voor de dorst. 

Een snelle rekensom leert dat het 5000 euro per woning goedkoper is dan alle woningen per stuk energieneutraal maken. Door de collectieve aanpak is in 2030 de doelstelling behaald. Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder, luidt hun credo. Maar hoe dit gefinancierd moet worden, blijft voor de jury een vraagteken.

Basisscholen schoner en veiliger dankzij sensoren

Dat geldt ook voor de Zelflerende School. Schreeuwende krantenkoppen vertellen tijdens de presentatie dat basisscholen vaak ongezond, onveilig én niet energie-efficiënt zijn. Dit team wil met een pilot van tien scholen de negatieve realiteit ombuigen. Door de gebouwen vol te hangen met sensoren weten beheerders en schooldirecteuren nu wel of er een optimaal leerklimaat in de school heerst. Licht, lucht en temperatuur zullen optimaal worden afgestemd zodat uiteindelijk scholieren beter zijn klaargestoomd voor het vervolgonderwijs.

And the winner is…

Helaas voor dit laatste team was de jury niet overtuigd van het concept van de zelflerende school. Het team achter Active Living mocht de prijs, bloemen en bokalen ophalen. De impact van deze modulaire façade zal groot zijn aldus de juryvoorzitter Fries Heinis, Algemeen Directeur Bouwend Nederland. Het vernieuwende karakter, de schaalgrootte, de co-creatie met verschillende partijen en de uitvoerbaarheid wordt geprezen. Hij roemt de winnaar die in de geest van de vierdaagse bootcamp financiers, architecten, de bouwbedrijven, techbedrijven en de overheid samen laat werken. Natuurlijk is daar durf voor nodig, maar tijdens de Next Step Sessies blijkt dat die durf bij de aanwezigen ruimschoots aanwezig is. Dat schept hoop voor een betere toekomst.


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Contactpersoon bij dit bericht

Tom van Eck

Accountmanager Infra Midden