34 miljoen extra voor monumenten en mobiele erfgoederen

Door Redactie, 14 juni 2018

34 miljoen extra voor monumenten en mobiele erfgoederen

Cultuurminister Ingrid van Engelshoven trekt dit jaar 34 miljoen euro extra uit voor het restaureren van rijksmonumenten, voor restauratie en groot onderhoud van molens en voor het herstel van mobiele erfgoederen. Dat moet ervoor zorgen dat de monumenten behouden blijven, ook voor toekomstige generaties.

Investeren in erfgoed

'Kerken, molens, boerderijen, buitenplaatsen en andere monumentale gebouwen geven de verhalen van dorpen, steden en ons land een gezicht', aldus Van Engelshoven. 'Het is dan ook belangrijk in erfgoed te investeren om deze plekken aantrekkelijk te houden voor bewoners en bezoekers.'

Grote en kleine monumenten

De projecten die dit jaar geld krijgen, zijn een mix van grote en kleine monumenten, verspreid over het hele land. Daaronder zijn de Stevenskerk in Nijmegen (5,5 miljoen euro), de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda (4,9 miljoen), de Domkerk in Utrecht (2,1 miljoen) en het Kloostercomplex Sint Anna in Venray (3,5 miljoen). Maar ook kleinere monumenten krijgen geld, zoals buitenplaats Over Holland in Nieuwersluis.

Extra geld voor molens

Verder komt er extra geld voor de restauratie van molens. Met een budget van 3,5 miljoen euro zijn ongeveer vijftig molens aan te pakken. Mobiel erfgoed krijgt een miljoen euro. Dat zijn bijvoorbeeld historische (zweef)vliegtuigen, schepen en treinen.

Bekijk het overzicht met gehonoreerde projecten »Contactpersoon bij dit bericht

Mathieu van Rooij

Beleidsadviseur