Bouwproject A4 Delft-Schiedam verwelkomt OBS De Klinker

Door Marjan Brinkman , 04 juni 2015

Onder de noemer ‘5x5’ zullen in aanloop naar de Dag van de Bouw in de vijf Bouwend Nederland-regio’s vijf aannemers een school ‘adopteren’. Doel: de connectie tussen de bouw en het basis- en middelbaar onderwijs verstevigen en kinderen interesseren voor de bouwsector.

De bouw van de snelweg A4 tussen Delft en Schiedam ging in de zomer van 2012 van start. Het project wordt in opdracht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door A4all, een aannemerscombinatie van Boskalis, Heijmans en Volkerwessels. Met het project A4 Delft - Schiedam werkt Rijkswaterstaat aan de realisatie van een goed ingepaste nieuwe snelweg tussen Delft en Schiedam. Eind 2015 moeten de werkzaamheden gereed zijn.

Informatief uitje

Rijkswaterstaat nodigt sowieso al regelmatig scholen uit om de A4 in aanbouw te bekijken, dus toen Bouwend Nederland het project benaderde voor deelname aan 5x5, was de link snel gelegd, vertelt woordvoerder van Rijkswaterstaat Onur Durgunsu: “Ons project speelt al jaren een grote rol in de omgeving. Daarnaast willen wij onze maatschappelijke plicht doen door een informatief en leuk uitje aan basisscholen aan te bieden.”

In de ochtend van 22 mei kwam daarom een groep van zo’n dertig kinderen en begeleiders van OBS De Klinker uit Schiedam op bezoek bij de A4. Durgunsu gaf namens A4all en Rijkswaterstaat de groep een korte geschiedenisles over het project en de impact op de omgeving. Daarna volgde een korte introductie van wat er zoal komt kijken bij de bouw van zo’n omvangrijk stuk snelweg. “Ik probeer het licht te houden”, vertelt hij. “Maar de kinderen waren snel van begrip bij lastigere technische termen.”

Goede reacties

Na de presentatie splitste de groep op. De ene helft ging op een speurtocht door het infocentrum van het project, waar de leerlingen die deze als eerste volbrachten een knijpkat wonnen. De andere helft van de groep ging eerst het project zelf bekijken. Omdat A4all uit veiligheidsoverwegingen geen minderjarigen toelaat op de bouwplaats, gebeurde dat vanaf de uitkijkheuvel, waar de opgedane kennis van de leerlingen werd getest met het aanwijzen van de verschillende kunstwerken van het project en de plaatsen Vlaardingen en Schiedam.

Durgunsu kreeg een hoop goede reacties van zowel leerlingen als begeleiders, vertelt hij. “De kinderen waren enthousiast en de lessen leuk om te geven. Dat ze niet de bouwplaats op mochten, had ook als voordeel dat het een goede gelegenheid was om de Dag van de Bouw te promoten. Want die dag zijn ook de jongste bezoekers welkom en mogen zij onder meer een tunnel van het project in!”Over de auteur

M. (Marjan) Brinkman

Accountmanager Kennispartners en Strategische Partners