Jong Bouwend Nederland - Miljoen kuub grond te koop

Door Yvonne van Zijl , 18 september 2015

Veel infraprojecten gaan om grote getallen. Dat geldt zeker voor het bouwen van een nieuwe sluis in het Wilhelminakanaal te Tilburg. Jong Bouwend Nederland was op 17 september 2015 te gast bij Heijmans die samen met Boskalis in opdracht van Rijkswaterstaat deze sluis aan het bouwen is. Het aantal betrokken partijen, het aantal jaren dat eraan gewerkt wordt, de hoeveelheid grond die wordt verzet, de toegepaste innovaties en de bijbehorende onderzoeken, het bedrag dat ermee gemoeid is .... dat maakt het een indrukwekkend omvangrijk project. De excursie was dan ook zeer de moeite waard.

In het eerste deel van het programma gaven zowel Heijmans als Rijkswaterstaat een uitleg over hun rol in het project. Doel ervan is om Tilburg beter bereikbaar te maken over het water en het opschalen van de waterwegen naar toegang voor klasse IV-schepen. Dergelijke schepen hebben een equivalent van ongeveer 54 vrachtwagens. Daartoe wordt een sluis afgebroken, een nieuwe gebouwd en vaarwegen aanzienlijk verbreed.

Innovatief aan dit project is dat de grote sluisdeuren niet zoals gebruikelijk van hout of staal worden gemaakt, maar van composiet. Uitgebreide studies zijn gedaan om aan te tonen dat dergelijke sluisdeuren qua kosten, functionaliteit en levensduur aan de gewenste eisen voldoen.

Jong Bouwend Nederland regio Zuid organiseert jaarlijks twee technische excursies: naar een bouwproject en naar een infraproject. Daarmee maken bouw en infra over een weer beter kennis. Ook bij dit project waren er voor de bouwers weer veel eye-openers maar ook de infraleden waren onder de indruk van wat hier tot stand komt.

Ook zien wat er bij deze sluiswerkzaamheden gebeurt? Kijk dan op deze prachtige luchtopnames: https://www.youtube.com/watch?v=jWqZjLEjKes.Over de auteur

Y. (Yvonne) van Zijl

Beleidsmedewerker