Jong Bouwend Nederland - Technische excursie regio Oost

Door Redactie, 12 oktober 2015

Jong Bouwend Nederland - Technische excursie regio Oost

Op 2 en 3 oktober 2015 is Jong Bouwend Nederland regio Oost voor een technische excursie naar Rotterdam geweest. Tijdens de excursie werden o.a. de SS Rotterdam, de Markthal en De Rotterdam bezocht.

De vrijdag begint met een bezoek aan de SS Rotterdam. Na een lunch op dit tot hotel en evenementencentrum omgebouwde cruiseschip volgde een rondleiding over dit gigantische schip onder leiding van een gids die zelf nog op dit schip heeft gewerkt.

Tijdens de rondleiding werd duidelijk dat het logisch is dat de het oorspronkelijke budget voor deze transformatie fors is overschreden. Een schip als de SS Rotterdam bestaat vooral uit gaten en hoeken. Gaten en hoeken die voor het overgrote deel waren afgewerkt met asbesthoudende materialen. Dit alleen al heeft gezorgd voor de extreme kosten voor dit omgebouwde schip.
Tijdens de rondleiding werd ook de machinekamer bezocht. Hier is goed te zien dat men in het midden van de jaren 50 van de vorige eeuw met aanzienlijk eenvoudiger technieken dan welke vandaag de dag beschikbaar zijn, al tot grootse dingen in staat was. Tevens valt op hoe enorm groot en zwaar de techniek is uitgevoerd. Dit deel van de rondleiding kon op grote belangstellingen van de deelnemers rekenen. Op de foto boven is te zien dat de deelnemers geïnteresseerd kijken naar het indrukwekkende bedieningspaneel van de machinekamer. Dit paneel dat kamerhoog en een meter of 10 breed is, laat goed zien hoe de complexe techniek van het schip werd aangestuurd.

Na een gezellige avond in het centrum van Rotterdam volgt een bezoek aan De Rotterdam, één van de hoogste gebouwen van Rotterdam. Vanaf de 40e verdieping van dit gebouw is er een fantastisch uitzicht over de stad Rotterdam. Reden voor de deelnemers om op te merken dat dit nog wel eens zou kunnen leiden tot flinke afleiding voor de mensen die op deze verdieping in de toekomst aan de slag moeten gaan.
Desalniettemin is dit gebouw een indrukwekkend staaltje bouwkunst naar een ontwerp van Rem Koolhaas op een plek waar het een aantal jaren geleden nog een vervallen voormalig haventerrein was.

Na het bezoek aan De Rotterdam volgt een tochtje met een watertaxi (60km/u) naar de Markthal. Dit indrukwekkende gebouw staat op het oudste stukje grond van Rotterdam en is één van de markantste gebouwen van de stad.

Bij de totstandkoming van dit gebouw is er een grote bouwkuip aangelegd die nu nog zichtbaar is in de parkeergarage onder het gebouw. Dit was goed zichtbaar tijdens de rondleiding. Naast een uitleg over de bouw is er ook nog een penthouse bovenin het gebouw bezocht. Markant detail van dit penthouse is de plaatsing van 2 ramen in de vloer die het mogelijk maken om op de ca. 35 meter lager liggende verkoopvloer van de Markthal te kijken.

De excursie is afgesloten met een smakelijke lunch. Kortom een geslaagde excursie.Contactpersoon bij dit bericht

Ron Wesseling

Manager Vakgroep Bitumineuze Werken