Volle zaal bij Regiodag Randstad Noord

Door Jan Overtoom , 08 december 2015

Volle zaal bij Regiodag Randstad Noord

In de agenda van actieve ondernemers uit de Regio Randstad Noord, staat de Regiodag al een tijdje rood omcirkeld. Bouwend Nederland heeft met deze dag een nieuwe formule ontwikkeld, die leden in de gelegenheid stelt om direct het gesprek aan te gaan met voorzitter Maxime Verhagen.

Uit de regio Amsterdam, Midden-Holland en IJmond/Kennemerland, is een grote groep ondernemers bijeengekomen in het Park Plaza Hotel in Badhoevedorp. Om 16:00 beginnen de verschillende afdelingsvergaderingen, waarna het gezelschap bijeen komt om met de voorzitter in discussie te gaan.

Bouwend Nederland Keurmerk

Maxime Verhagen en Niels Buijs, voorzitter van jong Bouwend Nederland, stappen het podium op, terwijl dagvoorzitter Jeroen Dirks het eerste gespreksthema in de zaal werpt: moet er een Bouwend Nederland branchekeurmerk komen? Verhagen trapt af: “Het is fijn om met een keurmerk je kwaliteit aan te kunnen tonen, zeker. Toch is daar in het bestuur geen meerderheid voor, met name omdat het haast onmogelijk is om al onze 4.500 leden te controleren. Daarnaast hebben we al een aantal instrumenten in handen, zoals het Bouwgarant, waarmee de kwaliteit aangetoond kan worden.” De leden merken op dat er al een oerwoud van keurmerken bestaat en zien de meerwaarde er dan ook niet van in. “Daarnaast staat een lidmaatschap van Bouwend Nederland voor kwaliteit. Je wordt niet zomaar lid. Bedrijven die zich aanmelden controleren we nauwkeurig op meerdere criteria. Dat is dus ook één van die instrumenten die we hebben”, zegt Verhagen.

Veranderingen binnen de vereniging

Dirks slaat een brug naar het tweede thema, over de veranderingen binnen de vereniging en met name het ‘Vernieuwend Verbinden’. Verhagen: “Toen ik aantrad als voorzitter, was het geen automatisme meer om lid te worden van een brancheorganisatie, vandaar dat we zijn begonnen met dit programma. Bedoeld om het netwerk uit te breiden, meer dienstverlening te bieden en jonge leden te trekken.” Het blijkt te werken, uit de zaal krijgen de voorzitters bijval van de jonge broers Rick en Paul van Assema: “Wij hebben erg veel aan ons lidmaatschap van Bouwend Nederland, zeker bij zaken als juridisch advies of de cao. Bij dat soort onderwerpen weten we tegenwoordig veel makkelijker onze weg te vinden.”

Is werkgeven nog leuk

Voordat er geborreld en gedineerd gaat worden, snijdt de dagvoorzitter het laatste onderwerp aan. Houdt het kabinet werkgeven nog leuk? “Er is te veel veranderd door de nieuwe wetten, die het werkgeven absoluut niet makkelijker hebben gemaakt”, zegt Verhagen. De leden discussiëren met de voorzitters over wat Bouwend Nederland kan doen. Naast het uitvoerige lobbyen, geeft Verhagen een praktisch voorbeeld: “Een tijd geleden wond een ondernemer uit Zutphen zich ontzettend op over de nieuwe wetten. Hij durfde mensen niet meer in vaste dienst te nemen. Bang dat hij of zij bijvoorbeeld ziek zou worden en twee jaar doorbetaald moet worden. Toen heb ik hem meegenomen naar Mark Rutte in het Torentje, om hem in eigen woorden te vertellen wat die wetten in de praktijk voor gevolgen hebben. Zo blijven we ermee bezig!”Over de auteur

J.W.J. (Jan) Overtoom

Regiomanager