BNR Bouwmeesters over de Nederlandse kust

Door Redactie Bouwmeesters , 07 januari 2016

BNR Bouwmeesters over de Nederlandse kust

Krijgen we straks één groot Scheveningen of blijven er genoeg onaangetaste stukken strand over waar Nederland om bekend staat? Natuurorganisaties vrezen een verbelgisering van de Nederlandse kust nu het kabinet de verantwoordelijkheid van het bebouwen bij de gemeente heeft gelegd. Woensdag 6 januari ging BNR Bouwmeesters over de Nederlandse kust en of we echt bang moeten zijn dat die wordt volgebouwd.  

Verslaggever Elfanie toe Laer nam voor BNR Bouwmeesters een kijkje op de Nederlandse stranden. Hier sprak zij onder meer met Arnoud van der Meulen van Stichting Duinbehoud. Van der Meulen is niet blij met de nieuwe regels, omdat er op bepaalde plekken mogelijk een wildgroei aan bebouwing komt. “Op deze plekken zijn er te weinig juridische belemmeringen om deze bebouwing tegen te gaan. Alles kan overal. Daar zijn we bang voor.”

Te gast in BNR Bouwmeesters was Jacko Roest, directeur van KSR, een multidisciplinaire projectontwikkelaar in commercieel vastgoed. Hij begrijpt de zorgen van de natuurorganisaties. “Ik snap die heel goed. Je hebt natuurlijk ook een mooie natuur nodig om mensen naar de kust te trekken. Daarnaast heb je ook faciliteiten nodig om mensen een onvergetelijke vakantie te geven.”

Wildernis

“De Nederlandse kust is één van de laatste stukjes ongerepte wildernis. Deze kwaliteit moet je bewaken”, vond Janneke van Bergen, architect en landschapsontwerper bij Atelier 1:1. Zij heeft ook meegewerkt aan Atelier Kustkwaliteit. Van Bergen vindt dat bebouwing ook kan bijdragen aan de instandhouding van de natuur. “Dit gebeurt heel veel in Amerika.”

“We moeten inderdaad voorkomen dat de kust verbelgiseerd wordt en er in rap tempo nog meer badplaatsen als Scheveningen bijkomen”, vindt Roest. “Maar ik zie dat ook niet zo snel gebeuren.” Verbelgisering betekent dat de Nederlandse kust dreigt te worden volgeplempt met lelijkheid.

Van Bergen meent dat gemeenten ook goed moeten opletten dat de bestaande strandboulevards niet verloederen, als zij grond gaan uitgeven. “Dit is te vergelijken met de bedrijfsterreinen. Gemeenten geven grond uit, maar besteden daarna geen aandacht meer de oude bedrijfsterreinen. Die verloederen vervolgens. Mijn boodschap aan gemeenten is: kijk in je bestaande kern, voordat je nieuwe locaties gaat uitgeven.”

“Een goede strandbebouwing is voor duinen gepositioneerd, waarbij de natuur zijn gang kan gaan. Het moet uiteindelijk opgaan in de natuur. Je moet daarom bij de bouw werken met natuurproducten”, meent Roest. Van Bergen vindt het belangrijk dat er kustvriendelijk gebouwd wordt. “Op palen, of cradle-to-cradle.”

Verscheidenheid

Van Bergen is een groot voorstander van verscheidenheid aan de kust. “We moeten af van de rijtjesbebouwing. De bebouwing mag ook een bepaalde klasse uitstralen.” Volgens haar gaan mensen tegenwoordig ook in de wintermaanden naar het strand. “Mensen boeken door het hele jaar heen meer korte weekends. Dat is de nieuwe trend. Daar moet meer op geanticipeerd worden en daarop moet je je aanbod afstemmen.”

Roest meent dat de komende 50 jaar aan de kust er een kwaliteitsslag komt op het gebied van voorzieningen. Hij verwacht ook dat het binnenlandse toerisme als gevolg van onder meer de onrust in de wereld de komende jaren verder zal toenemen. De kust zal daardoor meer vakantiegangers aantrekken.

Luister hier de uitzending 

foto: Atelier 1:1
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters