Ziekteverzuim en ongevallen beter te lijf met HR-analytics

Door Fenneken Lamaker , 18 maart 2016

Ziekteverzuim en ongevallen beter te lijf met HR-analytics

‘Mensen zijn het grootste kapitaal’, ‘Zonder mensen geen succesvolle onderneming’. Open deuren misschien, maar ze geven meteen aan dat ziekteverzuim en ongevallen meer dan vervelend zijn. “Met nieuwe combinaties van cijfers krijg je daar meer grip op”, zo vertelt Luk Smeyers, initiatiefnemer op het gebied van HR-analytics. Hij hield onlangs voor de CPV (Contactgroep Personeelsvraagstukken) een inspirerende inleiding over de rol van cijfers in het HR-beleid.

“Verzamelen van cijfers, werken met cijfers: het gebeurt veel in de bouw en infra. Over opdrachten, werkvoorbereiding, uitvoering, oplevering. Zo komt goed in kaart wat er in de afgelopen tijd gepresteerd is. Ook verzamelen bedrijven ziekteverzuimcijfers, verloopcijfers en opleidingscijfers. Maar wat doet u daar verder mee?” vroeg Smeyers de HR-professionals. “Er kan veel meer dan u denkt. Meestal worden er te weinig verbanden gelegd tussen cijfers uit verschillende bronnen en zijn cijfers te vaak slechts een historische weergave van bepaalde feiten. Cijfers wil je juist gebruiken om naar de toekomst te kijken, trends te zien en verbanden te leggen, zodat je voorspellingen kunt doen”, zo schetst Smeyers.

“Nu is het nog zo dat alle bedrijven ziekteverzuim- en ongevallencijfers verzamelen. Als deze laag zijn is de bedrijfsleiding blij; zijn ze hoog dan gaat men aan de slag om deze naar beneden te krijgen. Maar wat is de oorzaak daarvan, en hoe weet je dat je de juiste maatregelen treft?”

Smeyers: “Juist de combinatie van de ongevallencijfers met andere bedrijfsdata kan tot verrassende inzichten leiden. Ook als het data zijn die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben. Een voorbeeld: in een productiebedrijf waren veel verschillende data verzameld, zoals ongevallencijfers en storingen in het machinepark. Uit analyse bleek tot ieders verrassing dat ongevallen meer voorkwamen bij een storing van de productiemachines. Waarom? De stijging werd veroorzaakt door de onrust die ontstond op de werkvloer doordat de technische ploeg de productiehal in kwam en aan de gang ging de storing te verhelpen. Dit gaf onrust en stress. Productiemedewerkers letten minder op en er gebeurden meer ongelukken. Om dergelijke conclusies te kunnen trekken moet een bedrijf veel data verzamelen om ook dit soort op het eerste gezicht niet gerelateerde zaken met elkaar in verband te kunnen brengen.”

Verder met HR-analytics
Smeyers’ verhaal zette veel HR-managers aan het denken. ‘Kan dit in de bouw en infra ook?’; ‘Is het tijd om op een andere manier te gaan denken en kijken?’;‘Gaan ook in mijn bedrijf de cijfers meer leven, met HR-analytics?’; ‘Wat voor verborgen kostenposten hebben wij in ons bedrijf?’.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Bouwend Nederland onderzoekt nu of een vervolgtraject van de eerste bijeenkomst mogelijk is. Daarbij zouden bedrijven dan onder leiding van Luk Smeyers of één van zijn collega’s gezamenlijk aan de gang gaan met cijfers en HR-analytics.

Belangstelling? Neem contact op met Fenneken Lamaker (f.lamaker@bouwendnederland.nl; tel 079-3252130)

Voor de presentatie van Luk Smeyers: klik hier.


CAO, ARBEIDSVOORWAARDEN- EN VERHOUDINGEN

Over de auteur

F.J. (Fenneken) Lamaker-de Vries

Beleidsadviseur

Contactpersoon bij dit bericht

Fenneken Lamaker

Beleidsadviseur