Zonder risico in je gelijk met de Bouwend Nederland rechtsbijstandverzekering

Door Roeland Contzé , 30 maart 2016

Zonder risico in je gelijk met de Bouwend Nederland rechtsbijstandverzekering

Leden van Bouwend Nederland krijgen 15% korting op een rechtsbijstandverzekering. DAS Rechtsbijstand en Meeùs Bouw & Infra hebben een verzekering ontwikkeld die op maat gesneden is voor bouw- en infrabedrijven. Bij juridische stappen worden zij dat bijgestaan door Bouwend Nederland Advies.

Een vervelend conflict: een lidbedrijf neemt een opdracht aan voor een aanneemsom van ruim 509.000 euro. Na een meningsverschil over de kwaliteit van het stucwerk blijven de gefactureerde betalingen uit, waarop de aannemer het werk neerlegt. De opdrachtgever sommeert om het werk binnen drie dagen te hervatten, waarop de aannemer de zaak voor de rechter brengt om bijna een ton aan achterstallige betalingen te vorderen. Het lidbedrijf wordt via zijn DAS rechtsbijstandverzekering bijgestaan door jurist Peter Vermeij van Bouwend Nederland Advies.

Better safe than sorry

Better safe than sorry: dat maakt de hoogte van de bedragen waar het is dit geval om gaat wel duidelijk. Geen bedrijf is in zo’n impasse geholpen met een extra hoge kostenpost door rechterlijke procedures bij geschillen met opdrachtgevers. Daarom biedt verzekeraar DAS een rechtsbijstandverzekering aan die samen met Meeùs Bouw & Infra op maat is gemaakt voor bouw- en infrabedrijven.

Leden van Bouwend Nederland krijgen vijftien procent korting op de premie en krijgen daarmee ook toegang tot de incassodienstverlening van DAS. Bovendien worden, net als in de omschreven zaak van het lidbedrijf tegen zijn opdrachtgever, de dossiers behandeld door de juristen van Bouwend Nederland Advies. Deze zijn gespecialiseerd in bouwrecht.

Bouwrecht

Dat laatste is belangrijk, legt Vermeij uit: “Wij hebben dagelijks te maken met bouwrechtgeschillen. Het behartigen van de belangen van aannemers is ons dagelijks werk. Daarin kunnen wij de juristen van DAS goed aanvullen. Bouwrecht is zo specifiek: de jurisprudentie en afneemvoorwaarden zijn anders, je hebt veelal te maken met een hoop betrokken partijen en met specifieke, ingewikkelde juridische vraagstukken waar je veel van moet weten. Daarom is het goed dat de dossiers die bij DAS binnen komen door Bouwend Nederland Advies worden behandeld.”

De rechtsbijstand via DAS is een aanvullende dienst van Bouwend Nederland Advies, die leden kan adviseren over wetgeving rond uiteenlopende onderwerpen. De groep leden die naar tevredenheid gebruik maakt van de diensten is groeiende, zegt Vermeij: “Lidbedrijven vinden het prettig om dit soort zaken binnen onze brancheorganisatie onder te brengen. Uit een evaluatie bleek dat onze dienstverlening een rapportcijfers 8 scoorde.”

Afwikkeling

En het lidbedrijf? Dat werd door de rechter in het gelijk gesteld. Er volgde een appèl, waarop de opdrachtgever nogmaals werd veroordeeld tot het betalen van het leeuwendeel van de door de aannemer gefactureerde bedragen plus proceskosten, ruim 98.000 euro. DAS dekte via de verzekering de kosten van Bouwend Nederland Advies.

Meer informatie over de Bouwend Nederland rechtsbijstandverzekering van DAS en Meeùs Bouw & Infra te vinden op de pagina Ledenvoordelen.


AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN

Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen