Broers Ten Brinke winnen NK Straatmaken met nipt verschil

Door Redactie, 18 april 2016

Broers Ten Brinke winnen NK Straatmaken met nipt verschil

Het juryberaad nam zaterdag zo’n uur in beslag en het was aan vakgroepvoorzitter John Steevens om zaterdagmiddag, rond de klok van vier uur, de prijswinnaars bekend te maken.

Eerst legde hij nog eens uit waarom de Dag van de Straatmaker in maart plaatsvond en niet in de zonnige nazomer: “Gemeenten en andere opdrachtgevers gaan er al gauw vanuit dat straatmaken alleen kan tussen maart en de wintermaanden en dat er in de tussenliggende periode niet gestraat wordt. Dat is niet zo. We kunnen in principe het hele jaar door straten. Dus ook in de wintermaanden,als de vorst geen roet in het eten gooit. Dus opdrachtgevers: als er werk is, wacht er niet mee tot de winter voorbij is.”

Certificaat voor deelnemers
Voordat uiteindelijk werd overgegaan tot de bekendmaking van de Nederlands Kampioenen, ontvingen alle deelnemers uit handen van bestuurslid Ronald Gooijer van de Vakgroep OBN een fraai certificaat als bewijs van deelname aan dit NK. Bovendien kregen alle deelnemers ook nog eens een thermobeker met opschrift mee naar huis als aandenken aan het kampioenschap.
Voor de tweede maal De prijsuitreiking vond plaats op de tiende verdieping van het imposante gebouw van Bouwend Nederland met prachtig uitzicht over de omgeving. Alle straatmakers waren samen met hun supportersschare bijeengekomen om uit de mond van John Steevens te horen dat het gebroederlijke duo Jordi en Marco Ten Brinke Nederlands kampioen is geworden.

Voor Jordi betekent dit zelfs de tweede keer; in 2011 won hij de titel ook al eens. De winnaars ontvingen onder meer een symbolische cheque ter waarde van vijfhonderd euro en ieder een fraai, handgemaakt metalen beeldje van een ambachtelijk straatmaker.
Voor de broers was de eerste plaats geen enorme grote verrassing, want Marco ten Brinke gaf desgevraagd eerder op de dag al aan dat ze kanshebber waren. “Ja, ik schat ons hoog in en heb er een goed gevoel over”. En dat gevoel bleek uiteindelijk een juist voorgevoel te zijn. Broer Jordi gaf na de prijsuitreiking aan wel heel tevreden te zijn. Vooral het straatmakersbeeldje viel in de smaak: “Ik heb zelf al enkele jaren geleden aangegeven in plaats van een beker een beeldje als eerste prijs te doen. En het is heel leuk dat wij nu zo’n mooi beeldje krijgen.”

Oudste deelnemer aan NK gaat makkelijk met de jonkies mee!
Hij valt op tussen alle deelnemers aan het NK Straatmaken voor Vakvolwassenen 2016. Vooral omdat het straten hem zo soepel lijkt af te gaan. Kaarsrechte rug, soepele tred en zo makkelijk straten. Het is hem dan ook niet aan te zien dat hij al meer dan veertig jaar in het straatmakersvak zit. Hoeveel? Ja, meer dan veertig jaar! Het is bijna niet te geloven, maar Tjebbe Douma, die samen met zijn maatje Lowie Zandstra namens Nota Straatmakers (uit Sneek) een koppel vormt, is toch echt 64 jaar. En ze zaten onder de kanshebbers, want het had niet veel gescheeld of ze waren Nederlands Kampioen geworden. Dat zou pas een droomdebuut zijn voor de 64-jarige Tjebbe: “Ja, het is de eerste keer dat ik meedoe. Heel erg ingewikkeld is het niet. Ik had wel
wat meer uitdaging gewild in het ontwerp. Dan kun je toch wat meer laten zien aan vakmanschap.”
Hoewel Tjebbe geen Nederlands kampioen is geworden, denken zijn vijf kleinkinderen er helemaal anders over: “Zij vinden mij debeste opa straatmaker van de wereld”, glundert Tjebbe vol trots.

Uit Dagblad van de Straatmaker. Auteur: Anne Fokke de Vries.