Boete bij verkoop utiliteitsgebouw zonder energielabel

Door Helen Visser , 19 mei 2016

Boete bij verkoop utiliteitsgebouw zonder energielabel

Sinds 1 januari vorig jaar is er al controle, maar met ingang van deze maand mag de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) daadwerkelijk boetes opleggen als er geen definitief energielabel aanwezig is bij de verkoop, verhuur en oplevering van utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, winkels e.a.).

Zo’n boete kan oplopen tot maximaal €20.250. Eigenaren die van plan zijn hun gebouw te verkopen en geen boete willen riskeren, doen er daarom verstandig aan een gecertificeerd bureau opdracht te geven een energielabel op te stellen.

Direct opleggen

“Wanneer er geen energielabel wordt geregistreerd, maar er wel een gebouw wordt verkocht, is dit direct te achterhalen via een koppeling van de overdrachtgegevens van het Kadaster en de database met definitieve energielabels” zo waarschuwt ILT op haar website.

Anders dan bij woningen is de vorige eigenaar niet meer in staat om na verkoop nog een energielabel te registreren. De ILT kan daarom geen last onder dwangsom opleggen (met de bedoeling om de overtreding ongedaan te maken), maar gaat direct over tot het opleggen van een bestuurlijke boete.

Lees meer hierover op de website van de Inspectie Leefomgeving en Transport.


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Accountmanager