Overheid gaat elektronisch aanleveren van facturen verplicht stellen

Door Roeland Contzé , 25 mei 2016

Op basis van de Europese Richtlijn (2014/55/EU) moeten uiterlijk 27 november 2018 alle aanbestedende overheidsdiensten e-facturen kunnen ontvangen. Tijdens het Factuurcongres op 14 april 2016 heeft het Ministerie van Economische Zaken aangekondigd dat ze hierop vooruitlopend al eind 2016 van al haar leveranciers e-facturen wil afdwingen door een aanpassing in de algemene voorwaarden.

Bouwend Nederland heeft met ZET solutions een samenwerking op het gebied van het aanbieden van een bouw- en installatiesector breed platform voor het elektronisch ontvangen en verzenden van facturen (Z factuur). Nu al zijn er honderden bouwbedrijven aangesloten op het Z factuur platform. In de meeste gevallen als ontvanger van facturen. Elektronisch verzenden van facturen was voor veel bouwbedrijven nog geen prioriteit, omdat het elektronisch ontvangen en verwerken van facturen immers de grootste besparing oplevert.

Nieuwe oplossing voor alle soorten facturen

Omdat nog niet iedere debiteur facturen elektronisch kan ontvangen, heeft Bouwend Nederland aan ZET solutions gevraagd het Z factuur platform uit te breiden. De oplossing die ZET solutions heeft bedacht is gericht op het maximaal behalen van kostenbesparingen. Dit wordt bereikt door alle te verzenden facturen elektronisch aan te bieden aan het Z factuur platform.

Vervolgens worden die facturen elektronisch verzonden daar waar het kan of moet. De overige facturen worden per e-mail of per post verzonden. Omdat ZET solutions en met name haar moeder bedrijf -UnifiedPost- miljoenen facturen ook per post verzendt, kan dit tegen zeer lage print- en portitarieven aan onze leden worden aangeboden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van full-colorprinting zodat onze leden hun eigen huisstijl op zowel de factuur als de envelop kunnen hanteren.

Standaard koppelingen met (bouw)software pakketten

Voor diverse in de bouw- en infra gebruikte softwarepakketten biedt Z factuur al Standaard Softwarekoppelingen. Wanneer u werkt met zo'n pakket is aansluiten dus extra eenvoudig. Check de website van Z factuur of de ledenvoordeelpagina op de website van Bouwend Nederland met welke pakketten er een koppeling is. Hebt u geen softwarepakket of biedt Z factuur (nog) geen koppeling voor uw softwarepakket? Ook dan kunt u aansluiten op Z factuur. Dit kan via een abonnement op het Self Service Portal wanneer uw bedrijf weinig facturen verzendt en/of ontvangt. Wanneer uw bedrijf wel veel facturen verzendt of ontvangt, kunt u aansluiten via een maatwerkkoppeling.

Z factuur is het betrouwbare en efficiënte systeem voor het elektronisch versturen, ontvangen en beheren van facturen. Steeds meer bedrijven maken er al gebruik van en nodigen u uit om ook mee te doen. Van ZZP’er tot aannemer, van projectontwikkelaar tot bouwmaterialenhandel, van fabrikant tot architect. Meer informatie? Zie www.zfactuur.nl/bouw.

Meer informatie over het ledenvoordeel met Z solutions? Klik hier.Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen