Vijf meest gemaakte fouten bij vergelijken energieaanbiedingen

Door Roeland Contzé , 07 juni 2016

Vijf meest gemaakte fouten bij vergelijken energieaanbiedingen

Het ene energieaanbod met het andere vergelijken is lastig. Verschillende aanbieders zeggen bovendien allemaal dat ze het voordeligst zijn, maar er kan er namelijk maar één het beste aanbod hebben. Op dit moment zijn besparingen van honderden euro’s mogelijk alleen dit gaat vaak ten koste van voorwaarden waaraan u als ondernemer niet wenst te voldoen. Het goedkoopste energiecontract hoeft dus niet het beste energiecontract te zijn. Bij Bouwend Nederland komen regelmatig vragen binnen over energieaanbiedingen. Om leden te helpen bij het vergelijken hebben we de meest gemaakte fouten op een rij gezet.

1. Kale tarieven

De totale energierekening bestaat uit zeer veel onderdelen. Naast de leveringsprijs wordt ook Energie Belasting (EB) in rekening gebracht en sinds enkele jaren ook de ODE (Opslag Duurzame Energie). Evenals de netwerkkosten en de BTW zijn deze belastingen en opslagen niet onderhandelbaar. Aanbieders kunnen voor de prijs enkel op de Kale leveringsprijs worden vergeleken. Een veelgemaakte fout is dat kale leveringstarieven (zonder belastingen, regiotoeslag en vaste leveringskosten) met all-in tarieven worden vergeleken.

2. Vaste leveringskosten

Naast een tarief voor de levering brengen veel leveranciers nog vaste leveringskosten (vroeger vastrecht) in rekening. De vaste leveringskosten worden per periode in rekening gebracht. Dit tarief varieert en kan bij sommige leveranciers oplopen tot ruim 100 euro per jaar per aansluiting. Vooral bij een klein verbruik is het aan te raden deze kosten mee te nemen in de vergelijking.

3. Geldigheidsduur

Wat veel aannemers niet weten, is dat de geldigheidsduur van de offerte van invloed is op de prijs. Vaak is het zo dat een langere geldigheid een hogere prijs betekent. Een leverancier neemt namelijk een hoger risico over een eventuele prijsstijging in de tussentijd.

4. Welk moment

De energiemarkt fluctueert. Dat betekent dat iemand bij een verlenging van een energiecontract misschien duurder of juist goedkoper uit kan zijn. Dit is afhankelijk van het moment waarop het contract is afgesloten en het moment dat het wordt verlengd. Het resultaat van de inkoop ligt voor 95% bij het moment van inkopen en niet in de keuze van leverancier. Wat vaak fout gaat is dat energieverkopers hier gebruik van maken. Contracten die zijn afgesloten in een periode met hogere tarieven vergelijken zij met actuele, lagere tarieven. Dit is geen eerlijk vergelijk want de prijzen zijn niet op hetzelfde moment gemaakt. Vergelijk de tarieven van de energieverkoper dus altijd met de actuele tarieven van uw huidige energieleverancier.

5. Contractvoorwaarden en betalingscondities

Naast prijs zijn ook de contractvoorwaarden en betalingscondities een belangrijk onderdeel binnen het te sluiten energiecontract. Een ruime bandbreedte waardoor u energie kunt afnemen op de momenten en de hoeveelheden die u nodig heeft zonder boete heeft natuurlijk ook een waarde. Ook een betalingstermijn van 30 dagen na ontvangst van de factuur en geen bankgarantie of vooruitbetaling moeten in de vergelijking worden meegenomen.

Het energiecollectief van Bouwend Nederland

Met Hellemans Consultancy hebben wij een ledenvoordeelcontract voor u afgesloten. De prijs is op basis van collectieve korting met diverse producenten en het aanbod behoort in de regel tot de goedkoopste in de markt. Op dit moment zitten hier ruim 400 aansluitingen elektriciteit en aardgas in. Voordat de leden in het collectief zijn gestapt is er voor hen een individuele besparingsberekening gemaakt waarbij rekening is gehouden met alle zaken zoals hierboven omschreven. Wilt u ook zo’n besparingsberekening? Klik dan hier of vul het informatieaanvraagformulier van ledenvoordelen op onze website in.Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen