Doe jij nog mee in 2020?

Door Redactie, 17 juni 2016

Doe jij nog mee in 2020?

Misschien niet de vraag waar de deelnemers aan het symposium donderdag 9 juni, georganiseerd door Bouwend Nederland afdeling Drechtwaard, Uneto-VNI en EGM Architecten, mee worstelen. Maar wel de vraag achter deze vraag:  hoe gaan we als sector om met de veranderingen die nu op ons afkomen?Proberen we de kansen te benutten en onszelf opnieuw uit te vinden? Of gaan we door op de oude voet?

Dat laatste is geen optie, volgens trendwatcher en merkstrateeg Marloes Bax (Only the brave). Als de bouw- en installatiebranche inhaakt op de huidige maatschappelijke trends, zoals digitalisering, individualisering, verduurzamen en de opkomst van de deeleconomie (o.a. stadsnomaden en Friends woningen) dan liggen de kansen voor het oprapen. 

Leuk die kansen, vindt Erik Fokkema, partner bij EGM Architecten! Maar als je echt vernieuwing wilt, moet Den Haag wel meewerken en de regels aanpassen. Want waarom moet je volgens het huidige beleid ALLE jaren ’60 woningen in een wijk Nul op de Meter maken? Terwijl gedeeltelijke sloop veel
beter en duurzamer zou zijn. Dat kun je daarvoor in de plaats enkele nieuwe woningen bouwen die zoveel energie produceren dat de hele buurt daarvan profiteert! Maar vooralsnog strandt dit idee op de tekentafel: rechtstreeks energie leveren aan je buren mag (nog?) niet.

Marc van Delft staat als vierde generatie aan het roer bij de Van Delft Groep. De veranderende tijden maken dat je risico’s moet nemen, uit je comfortzone moet stappen. En dan brengt hij letterlijk in de praktijk.“The times they are a-changing” van Bob Dylan. Ik kan het voorlezen, maar we kunnen het ook samen zingen! Dan stappen we met ons allen uit onze comfortzone, voelen jullie meteen hoe dat is!” , aldus Marc. En ja hoor!  Zonder gene zingt de hele zaal mee. Raar? Eigenlijk helemaal niet. Het voelt eigenlijk best goed! Ook de rest van Marc’s boodschap valt in goede aarde: ontwikkel een visie en werk van daaruit. Dan komen de opdrachten vanzelf.  Durf fouten te maken, doe niet alles zelf maar zoek samenwerking. Doe niet alles, maar maak keuzes. Durf opdrachten te weigeren.  Loop als directeur voor de troepen uit, maar niet te ver, neem je mensen wel mee.

Ook Claudia Reiner (vice-voorzitter Uneto-VNI) en Maxime Verhagen (voorzitter Bouwend Nederland) benadrukken het belang van samenwerken in de bouw. Niet meer opdrachten bij elkaar over de schutting gooien en het risico bij de ander leggen zoals vroeger. Maar kennis en risico’s delen, elkaars expertise opzoeken en er gebruik van maken. Alleen dan zijn bouw- en installatiesector klaar voor de toekomst!

(verslag van dagvoorzitter Joska Zinkweg)Contactpersoon bij dit bericht

Yvonne Hiddink

Bedrijfsadviseur Sociale Zaken