29 en 30 juni is Moerdijk toneel van 's werelds grootste industriële veilinghuis

Door Roeland Contzé , 21 juni 2016

29 en 30 juni is Moerdijk toneel van 's werelds grootste industriële veilinghuis

Van alles passeert de revue in het veilingtheater van Ritchie Bros. in Moerdijk. Van bouwmachines, trucks, tractoren, hoogwerkers, walsen, generatoren en talloze andere gebruikte en ongebruikte voertuigen en materieel. Bij het veilinghuis wisselen jaarlijks duizenden items van eigenaar.

Ritchie Bros. is sinds 1987 actief in Europa. Wat ooit begon als een klein familiebedrijfje in Canada, dat af en toe veilingen organiseerde voor mensen uit de omgeving, is vandaag de dag een internationaal bedrijf dat ieder jaar voor miljarden dollars aan zware machines en trucks veilt. Een veiling lijkt enorm snel te gaan, maar wanneer klanten het eenmaal proberen valt het mee. En het is overal hetzelfde, of je nu meedoet in Florida, Dubai of Moerdijk. Ritchie Bros. hanteert een open en transparante veilingmethode, waardoor mensen weten waar ze aan toe zijn. Er gelden geen minimum biedingen of vastgestelde prijzen, waardoor alleen de bieders tezamen de verkoopprijzen bepalen.

Kopen en verkopen

Elke week worden op de website van Ritchie Bros. duizenden items online geplaatst. Of je nu één machine aanbiedt of honderden tegelijkertijd, het begint allemaal met dat ene telefoontje aan Ritchie. Bros. Een relatief klein deel van wat wordt verkocht in de veilingen komt uit faillissementen. Een groter deel komt van bedrijven die hun vloot vernieuwen of uitdunnen om aan de marktomstandigheden te voldoen. Zo leiden de strengere nieuwe Europese emissiestandaarden in de lokale markt tot een afname van de vraag naar oudere bouwmachines. Door het internationale afzetgebied van de veilingen wordt dit gecompenseerd door opkomende regio’s buiten Europa. Gemiddeld gaat er zo’n 60% tot 70% naar de export bij de Europese veilingen, afhankelijk van om wat voor machines het gaat.

Het speelterrein voor materieelveilingen is de internationale markt. Er zijn wereldwijd zo’n 700.000 actieve klanten uit 70 landen bij Ritchie Bros. die regelmatig gebruik maken van de veilingen, waaronder met name eindgebruikers. Dus als lokaal de vraag naar gebruikte machines wat minder is, kan het lonen om ze in veilingen met internationale bieders weg te zetten. Die staan er om te springen en bieden graag mee. Dit biedt onze leden een uitgelezen kans om machines in cash om te zetten. Bovendien heeft de verkoper binnen 21 dagen het geld op zijn rekening staan.

Kijk voor meer informatie over de voordelen  op onze website of klik hier voor meer informatie over de veiling. De eerstvolgende veiling is op woensdag 29 en donderdag 30 juni.Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen