Verhuurders mogen Energieprestatievergoeding vragen

Door Helen Visser , 31 augustus 2016

Verhuurders mogen Energieprestatievergoeding vragen

Verhuurders die hun woningen tot een (bijna) nul-op-de-meter woning renoveren, mogen vanaf 1 september een energieprestatievergoeding van hun huurders vragen. Via de energieprestatievergoeding kan de verhuurder de forse investeringen in de huurwoning terugverdienen. Over de hoogte van de vergoeding moeten de verhuurder en de huurder het eens worden.

De wet over de energieprestatievergoeding van de ministers Blok (Wonen en Rijksdienst) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) treedt donderdag 1 september in werking.

Zekerheid en woonlasten

De wet geeft verhuurders meer zekerheid dat zij een deel van hun investeringen via de energieprestatievergoeding kunnen terugverdienen. Daarnaast krijgt de huurder duidelijkheid over de redelijkheid van de vergoeding en de woonlasten na renovatie. Minister Blok werkt nog aan een regeling die huurders de garantie biedt dat hun totale woonlasten niet of beperkt omhoog gaan.

Onderzoek: verhuurders verduurzamen gráág

Uit eerder onderzoek in opdracht van Bouwend Nederland bleek dat verhuurders hun woningen graag duurzamer maken, maar de financiële middelen niet hebben. Onderzoeksbureau TeamVier heeft toen 43 verhuurders en 507 huurders ondervraagd. Remco Frerichs, directeur TeamVier: “Huurders gaven ook aan bang te zijn dat hun lasten hoger worden en ze vragen zich wat er op dit gebied voor hen te winnen is.”

Energieakkoord 2013

In het Energieakkoord is afgesproken dat de sociale huurwoningen van woningbouwcorporaties in Nederland in 2020 gemiddeld energielabel B zijn. Om dat te bereiken zijn op grote schaal renovaties van woningen nodig.


DUURZAAMHEID

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Accountmanager