Veelgestelde vragen WGA, Ziektewet en Verzuim

Door Roeland Contzé , 03 oktober 2016

20 september hebben wij een artikel geplaatst over de veranderingen per januari aanstaande voor zowel WGA, Ziektewet en Verzuim. Naar aanleiding van vragen van onze leden zetten wij hierbij de veelgestelde vragen op een rij.

Onze ziekengeldverzekering loopt momenteel bij Nationale Nederlanden. Wat gebeurt hiermee aangezien Bouwend Nederland de mantel per 31 december beëindigt?

De huidige polissen lopen tot de einddatum van het contract door onder de condities van Bouwend Nederland. Na het verstrijken van de einddatum ontvangt u een verlengingsvoorstel, dit voorstel bevat echter niet de condities van Bouwend Nederland aangezien de mantel beëindigd is. U kunt het verlengingsvoorstel van Nationale Nederlanden vergelijken met offertes van andere verzekeraars, het is dan zeker de moeite waard om offertes op te vragen bij Loyalis en De Goudse Verzekeringen onder de condities van Bouwend Nederland.

Onze WGA ERD-verzekering loopt momenteel bij Loyalis, maar deze mantel wordt per 31 december 2016 beëindigd. Wat betekent dit voor ons?

U ontvangt van Loyalis een verlengingsvoorstel voor drie jaar met een eenjarige premiegarantie en zónder de condities van Bouwend Nederland. Tegelijkertijd heeft u de mogelijkheid om via Bouwend Nederland in de nieuwe WGA Eigenrisicomantel bij De Goudse Verzekeringen een offerte op te vragen. U kunt dan besluiten om het verlengingsvoorstel van Loyalis te accepteren of uw WGA ERD-verzekering bij De Goudse Verzekeringen of elders onder te brengen.

Heeft u minder dan 100 werknemers en besluit u de WGA ERD-verzekering te verlengen bij Loyalis? Dan bent u verplicht ook de Ziektewet ERD-verzekering bij te sluiten bij Loyalis. Deze verzekering moet uiterlijk per 1 juli 2017 zijn bijgesloten. Er geldt geen verplichting tot het bijsluiten van een verzuimverzekering.

Kan ik met de nieuwe mantel van De Goudse Verzekeringen ook gebruik blijven maken van het Verzuimloket?

Ja, dat is mogelijk. Ook met De Goudse Verzekeringen zijn afspraken gemaakt over samenwerking met ArboDuo in het Verzuimloket inclusief casemanagement. Ook stelt De Goudse Verzekeringen een budget variërend van
€ 4.000,- ter beschikking voor interventies voor re-integratie (dit budget bedraagt € 8.000,- indien u ook de WGA ERD-verzekering bij De Goudse Verzekeringen afsluit).

Ik wil graag gebruik maken van het Verzuimloket bij ArboDuo, maar ik ben hier nog niet bij aangesloten. Wat moet ik doen?

U kunt hiervoor contact opnemen met ArboDuo, het is goed om te weten dat de meeste arbodiensten een opzegtermijn van drie maanden hanteren.

Als ik mijn WGA ERD-verzekering bij De Goudse Verzekeringen afsluit, ben ik dan verplicht mijn verzuimverzekering ook af te nemen bij De Goudse Verzekeringen?

Voor bedrijven met minder dan 30 werknemers bent u inderdaad verplicht om de verzuimverzekering en de Ziektewet ERD-verzekering bij te sluiten. Het voordeel hiervan is dat er daardoor sneller kan worden ingegrepen bij dreigende, langdurige arbeidsongeschiktheid waardoor mogelijke instroom in de WIA voorkomen kan worden. De Ziektewet ERD-verzekering moet uiterlijk 1 juli 2017 bijverzekerd zijn. De verzuimverzekering dient per direct bijverzekerd te worden. Heeft u elders een verzuimverzekering lopen waarvan de contracttermijn niet eindigt per 31-12-2016, dan wordt die verplichting opgeschoven tot het einde van de contracttermijn van die verzekering.

Voor bedrijven met meer dan 30 werknemers is er geen verplichting een andere polis bij te sluiten, wel dient u eigenrisicodrager voor de Ziektewet te zijn.

Ik wil graag offertes ontvangen voor de WGA eigenrisico- en/of verzuimverzekering. Wat moet ik doen?

Graag ontvangen wij uw gegevens door middel van het aanvraagformulier WGA-verzekering of het aanvraagformulier verzuimverzekering. Op het formulier voor een verzuimverzekering vermeld u de loonsom, het aantal medewerkers en de verzuimcijfers van 2014, 2015 en 2016 (voor zover bekend). Wij sturen de antwoordformulieren door naar de verzekeraar of Meeùs. Voor de verzuimverzekering ontvangt u aansluitend een offerte, voor de WGA ERD-verzekering is aanvullende informatie nodig waarvoor de betreffende partner op korte termijn contact met u opneemt.Over de auteur

R.M.H. (Roeland) Contzé

Manager Ledenvoordelen

Contactpersonen bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst

Peter Matheij

Adviseur Dienstverlening