Verenigingen van eigenaren kunnen geld besparen

Door Helen Visser , 17 november 2016

Verenigingen van eigenaren kunnen geld besparen

Door nu te besluiten om appartementen energiezuiniger te maken en dat binnenkort te laten uitvoeren, kunnen verenigingen van eigenaren (VVE’s) voor hun leden op korte en lange termijn geld besparen. De overheid verstrekt tijdelijk forse subsidies. Lang niet alle VVE’s lijken hiervan op de hoogte te zijn. Daarmee laten ze voordelen voor hun leden liggen.

De overheid wil woningen in Nederland energiezuiniger en daarmee milieuvriendelijker maken. Om dat te bevorderen is er komende jaren zestig miljoen aan subsidies beschikbaar voor aanpassing van koopwoningen. Daar horen ook appartementen bij. Tot eind 2017 is de pot gevuld met ruim twintig miljoen, waarvan een kwart voor verenigingen van eigenaren.

De tegemoetkoming in de kosten geldt voor een combinatie van energiebesparende maatregelen. Daarbij kun je denken aan isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer, bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas. Er is extra subsidie voor aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren en kozijnen. Per appartement is er ook nog eens een bonus als een heel complex een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen doorvoert. De overheid geeft de bijdrage aan iedere afzonderlijke woningeigenaar.

Hulp bij uitvoering

Voor verenigingen van eigenaren die oren hebben naar besparingsmogelijkheden is er hulp. Er is geld beschikbaar voor energieadvies, het maken van een duurzaam meerjarig onderhoudsplan en begeleiding. Als er extra geld nodig mocht zijn om energiebesparende maatregelen te kunnen uitvoeren kan het Nationaal Energiebespaarfonds bijspringen.

De subsidieregeling zorgt voor een combinatie van positieve effecten. Huiseigenaren hoeven minder uit te geven aan verbeteringen van hun woning, er is een blijvende besparing op energiekosten in de komende jaren en door de aanpassingen stijgt de waarde van individuele appartementen. Naast deze materiële opbrengst voor huiseigenaren is er winst voor de samenleving. Minder energie verloren laten gaan is goed voor het milieu.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten VVE’s contact opnemen met het energieloket in hun regio. Bouw- en installatiebedrijven kunnen helpen bij het maken van een verbeterplan. Dat kan via www.energiebesparendoejenu.nl


DUURZAAMHEID

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Accountmanager