Er kan meer dan één Warmetruiendag

Door Helen Visser , 10 februari 2017

Er kan meer dan één Warmetruiendag

Vrijdag 10 februari is uitgeroepen tot de Warmetruiendag 2017. De initiatiefnemers brengen met hun actie het belang van energiebesparing onder de aandacht. Volgens hen doen honderdduizenden Nederlanders mee en zetten die dag hun thermostaat minimaal één graag lager.

“De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. En dat we iets doen is hard nodig”, aldus de website. Het is een sympathieke en ludieke actie. Het doel van bewustwording is goed, maar Nederlanders kunnen veel meer doen dan één dag een dikkere trui aan te trekken en de thermostaatknop wat naar beneden draaien. Nog altijd is een deel van de Nederlandse huizen veel minder geïsoleerd dan mogelijk is met de moderne technieken. Daardoor gaat veel energie verloren. We stoken met elkaar de buitenlucht warm.

Energiebesparen kan alle dagen

De Nederlandse overheid en de bouw- en installatiesector willen gezamenlijk huizenbezitters stimuleren de energiezuinigheid van hun woning te verbeteren. Dat kan onder meer door toepassing van isolatie, andere verwarmingsketels, zonnepanelen, andere ramen en ruiten. Bouw- en installatiebedrijven kunnen klanten helpen een pakket samen te stellen dat optimaal rendement oplevert. De overheid geeft subsidie als bewoners een aantal van die maatregelen laat uitvoeren. Daarmee krijgen ze een deel van de investeringen terug. Er zit in totaal voor 2017 zo’n twintig miljoen euro in de pot, als onderdeel van een langjariger project.

kijk voor meer informatie over de isolatie-subsidies op www.energiebesparendoejenu.nl


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUW

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Programmamanager Duurzaamheid