Jong Bouwend Nederland - Drie keer trots op de bouw

Door Redactie, 15 september 2015

Snel, informatief maar bovenal wervend. Zo kunnen de drie filmpjes die zijn gemaakt door de Young Professionals het best worden omschreven. De films hebben met elkaar gemeen dat ze de (jongere) kijker laten zien hoe leuk het werken in de bouw is. Dit onder het motto ‘Trots op de bouw’. Het maken van de films is een initiatief van de Betonvereniging, Rijkswaterstaat, Jong Bouwend Nederland en de Rijksprojectacademie. Op de Betondag 2013 beleefden de drie films hun première.

 “De opdracht was om te laten zien dat de bouw veel meer is dan alleen maar het stapelen van stenen”, vertelt Yuri Kiontke van Jong Bouwend Nederland. Deze handschoen is opgepakt door diverse Young Professionals. Dit is een informele club van jongeren werkzaam bij onder andere BAM, Euroconstruct, VolkerInfra, Dura Vermeer, Rijkswaterstaat, Oranjewoud, IMD, Movares, DHV, ProRail, NVSA Architects, Mobilis enTBI Infra.

Eigen benadering

Elke film heeft een eigen benadering. Zo laat bijvoorbeeld de film van Peter, Paul en Robbert op een flitsende manier zien uit hoeveel verschillende takken van sport de bouw bestaat. Helder geeft het ‘Bob de Bouwer’- filmpje inzicht in welke beroepen er allemaal komen kijken bij het bouwen van een huis. Die diversiteit in de sector was ook voor Nynke, Charlotte en Myrte het vertrekpunt. Zij maakten een film over de gigantische renovatie van Rotterdam CS. “Wij hebben geprobeerd om vooral de veelzijdigheid en de complexiteit van dit project over te brengen”, licht Myrte toe.

De derde film van Sander, Maarten en Marc gaat over de Spoorzone Delft. Dit megaproject bestaat onder andere uit de aanleg van een ondergrondse spoortunnel met daarbovenop het realiseren van woningen en kantoren. “Een enorm project waarvoor rond het station een gigantische bouwput is gemaakt”, vertelt Sander. Tijdens het filmen ontdekte de makers dat veel jongeren geen idee hebben van wat er wordt gemaakt. “En in de film geven we antwoord op de vraag wat daar nu precies gebeurt.” In twee minuten tijd ontvouwt het complete Delftse project zich aan de kijker.