Bernard Wientjes gaat leiding geven aan Taskforce Bouw

Door Redactie Bouwmeesters , 01 december 2016

Bernard Wientjes gaat leiding geven aan Taskforce Bouw

De Bouwagenda moet van de bouw een echt topsector gaan maken. De ambities zijn hoog en er moet veel gebeuren. Betere samenwerking en bouwen vanuit de klant. Hoe gaan ze dit bereiken? Dat was 30 november het onderwerp van het programma BNR Bouwmeesters. Bernard Wientjes wordt leider van deze nieuwe taskforce. De voormalig voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW was te gast in het BNR-programma. 

De afgelopen dinsdag gepresenteerde Bouwagenda moet de bouwsector versterken en oplossingen bieden voor een aantal maatschappelijke uitdagingen. Onder leiding van Wientjes gaan partijen nauwer samenwerken om deze sector succesvol te houden.

De Bouwagenda voor 2017-2021 wordt komend voorjaar gepresenteerd. Eén van de uitdagingen is het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan werken aan een honderd procent energieneutrale woningvoorraad in 2050, het verbeteren van het hernieuwbare grondstoffenverbruik met vijftig procent en het verder laten stijgen van de productiviteit in de sector. In de toekomst is een groei van 1 miljoen extra woningen voorzien. De uitdagingen worden gerealiseerd door binnen de bouwsector te innoveren en belemmeringen door bijvoorbeeld regelgeving waar mogelijk weg te nemen.

Kikkers

“Ik moet de kikkers in de kruiwagen bij elkaar krijgen”, stelt Wientjes. “Alle opgaven moeten worden uitgevoerd en zijn even belangrijk. We hebben 1 miljoen woningen nodig. En we moeten onze woningen energieneutraal maken. Er zijn 4.000 bruggen, die gerenoveerd moeten worden. Daar is de bouwsector verantwoordelijk voor. Het zijn grote thema’s en grote uitdagingen. Maar het probleem is dat de mensen die de kennis in huis hebben en de uitvindingen doen, vaak niet goed samenwerken met de mensen die de plannen moeten uitvoeren.”

Volgens Wientjes zijn er heel veel eilandjes in de bouw. “Hierdoor wordt de kennis niet gedeeld. De bouw is een conservatieve sector. Samenwerken zit niet in het bloed. Bouwend Nederland is een fantastische brancheorganisatie. Maar de installateurs hebben een eigen brancheorganisatie en in de toekomst moeten die organisaties gaan samenwerken om de smart cities mogelijk te maken. Dat die kennis momenteel niet wordt gedeeld, heeft ook voor een groot deel met de bouwfraude van een aantal jaren geleden te maken. Hierdoor ontstond er een vrees voor een te nauwe samenwerking. Maar we willen nu in de bouwsector komen tot een goede, eerlijke en verantwoorde samenwerking.”

De Bouwagenda moet op 15 maart, pal voor de verkiezingen, klaar zijn. “Dan moeten er concrete plannen liggen. Er moet iets gebeuren”, aldus Wientjes.


 
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters