Afschaffen van RVU-heffing goed idee

Door Jørgen Hulsmans , 06 december 2016

Afschaffen van RVU-heffing goed idee

Mensen die werken in fysiek zware beroepen moeten de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen met werken. Dat stelt Groenlinks vandaag voor bij de begrotingsbehandeling van Sociale Zaken, in de Tweede Kamer.

GroenLinks was en is voorstander van de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Maar er is een groep mensen in fysiek zware beroepen die feitelijk opgebrand of versleten zijn voor ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Zij hebben zich niet kunnen voorbereiden op een verhoging van die leeftijd. Voor hen wil GroenLinks het weer mogelijk maken om afspraken te maken met hun werkgever over vervroegde uittreding.

Niet snel omscholen

Het gaat om mensen die nu ouder zijn dan 55 jaar en in een zwaar beroep werken, zoals metselaars of stratenmakers. Vaak zijn deze mensen al op jonge leeftijd gaan werken. Van hen kan je niet verlangen dat ze zich nog snel omscholen of lichter werk zoeken, vindt GroenLinks.

GroenLinks stelt voor om voor deze groep vervroegde uittreding, vanaf 60 jaar, weer mogelijk te maken door de boete op vervroegde uittreding (de RVU-heffing) te laten vervallen voor specifieke groepen/cao’s met zware beroepen.

Lees hier meer over het GL-plan.

Boete eraf

Bouwend Nederland is positief over een belangrijk onderdeel van het GroenLinks-voorstel. “De afschaffing van de RVU-heffing krijgt de handen op elkaar in de bouwsector, want daardoor hoeven werkgevers geen 52% belasting te betalen over een prepensioenregeling of ontslagvergoeding”, aldus beleidsmedewerker Jorgen Hulsmans. “Het was al wel mogelijk om eerder te stoppen in de bouw, maar door deze ‘boete’ daar vanaf te halen, faciliteer je het voor veel mensen. Zo is het voor werkgevers financieel veel beter te dragen.”

Voor iedereen

Bouwend Nederland heeft nog wel een praktisch punt. Hulsmans: “Niet elk beroep is zwaar. Ook in de bouw en infrastructuur niet. Wanneer is het zwaar genoeg om het etiket ‘zwaar’ te krijgen? Daarom is het beter als je zo’n regeling een jaar open zet, anders ben je eerst veel te lang bezig om een definitie te bepalen. En al krijg je de definitie rond, dan moet iemand dat allemaal weer in de gaten houden. Dus daarom gewoon een regeling voor iedereen, voor 1 jaar. Een regeling die nog wel goed uitgewerkt moet worden. En die vervolgens ook strak handhaven.”


PENSIOEN ARBEIDSMARKT

Over de auteur

J.J. (Jørgen) Hulsmans

Adviseur Beleid & Vereniging