Invest-NL goed voor bouw en infra

Door Redactie, 10 februari 2017

Invest-NL goed voor bouw en infra

Bouwend Nederland is positief over Invest-NL , ofwel de financierings- en ontwikkelingsinstelling die het kabinet nu opricht. “Binnenkort wordt de Bouwagenda gepresenteerd, met daarin een aanpak voor al die maatschappelijke uitdagingen die alleen bouwend opgelost kunnen worden. Dan is het heel goed dat de financiering daarvan nu geregeld wordt. Juist ook voor de vele MKB-bedrijven in de bouw en infra”, zo looft voorzitter Maxime Verhagen dit initiatief.

Het gaat bij Invest-NL niet om alleen overheidsgeld. Beleggers, waaronder nadrukkelijk pensioenfondsen, kunnen ook instappen. Zo gaat Invest-NL helpen bij strategische projecten die nu onvoldoende financiering aantrekken in de markt. Bijvoorbeeld door onzekerheid over de terugverdientijden. Dit speelt bijvoorbeeld bij duurzame energieprojecten. Invest-NL gaat daarbij nauw samenwerken met marktpartijen, zodat zoveel mogelijk private inleg wordt georganiseerd. Met de nieuwe instelling kan Nederland naar verwachting ook beter gebruik maken van het Europese Juncker-fonds.

Loket

De vele regelingen voor ondernemingsfinanciering komen ook samen binnen Invest-NL. Het gaat om financieringsinstrumenten en risicokapitaal voor doorgroeiende bedrijven en risicovolle projecten. Er ontstaat zo eindelijk één loket voor ondernemers.
Met de 2,5 miljard kapitaal van de overheid worden straks (private) investeringen losgetrokken die in één kabinetsperiode op kunnen lopen tot 50 miljard. Op die manier wordt een ontwikkeling ingezet van subsidies naar publiek-private investeringen. En Nederlands pensioengeld komt zo ten goede aan onder meer Nederlandse bouw- en infraprojecten.


MARKT