Vergrijzing belangrijke uitdaging bij woonopgave Den Haag

Door Hessel Heins-Wunderle , 01 maart 2017

Vergrijzing belangrijke uitdaging bij woonopgave Den Haag

Op welke manier kan de gemeente Den Haag rekening houden met de behoefte van ouderen bij de nieuwe woningbouwopgave? Dat was de centrale vraag op de bijeenkomst “Lang zult u wonen” die op 31 januari plaatsvond in Den Haag. De gemeente, corporaties, zorginstellingen en leden van Bouwend Nederland kwamen bij elkaar om deze opgave te bespreken.

Lang zult u wonen (netwerkbijeenkomst Gemeente Den Haag) from Frisse Focus on Vimeo.

Den Haag voorziet een vraag van 2000 tot 2500 woningen per jaar. Wethouder Joris Wijsmuller geeft aan dat de gemeentegrenzen van Den Haag in zicht komen en dat daarom deze woningbouwopgave met name binnenstedelijk moet plaatsvinden. Het toevoegen van appartementen speelt in op de vraag van ouderen, maar biedt ook kansen voor jongeren. De opgave is beschreven in ‘ruimte voor de stad’ en zal verder geconcretiseerd moeten worden in de Woonvisie en het uitvoeringsprogramma.

Maxime Verhagen geeft als voorzitter van Bouwend Nederland aan dat de gemeente Den Haag voor een grote opgave staat. De vraag naar woningen groeit doordat ouderen langer zelfstandig blijven wonen en deze opgave enkel binnenstedelijk invullen is een grote uitdaging. De gemeenten moet met bouwers en ontwikkelaars in gesprek om de bouwopgave te vervullen. Door anders om te gaan met financiering en vergunningen kunnen er nieuwe mogelijkheden ontstaan.

De oproep vanuit de zaal was gericht op flexibiliteit. Door voorzienend te bouwen kunnen woningen makkelijker meebewegen met de veranderende behoefte van de bewoner. Zo kunnen er al water- en elektriciteitsleidingen worden aangelegd naar plaatsen waar op latere leeftijd een tweede badkamer of de stalling voor de scootmobiel gecreĆ«erd wordt. Het bepalen van de elementen waarmee rekening gehouden moet worden vergt overleg. Het bouwbedrijf met een visie op de toekomst is van harte welkom aan dit overleg.

Bent u benieuwd naar alle inhoudelijke opbrengsten van de bijeenkomst, dan vindt u die in dit verslag. Ook treft u hierbij de presentaties die gegeven zijn door Daan Tetteroo (Syntrus Achmea), Michiel Kint (Van Wijnen West B.V.), Els van der Schans (Haag Wonen) en HenriĆ«tte Bertels (Zorgscala). og


MARKT WONINGMARKT

Over de auteur

H.J. (Hessel) Heins-Wunderle

Adviseur Bouwmarkt & Overheid