Update Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen maart 2017

Door Helen Visser , 16 maart 2017

Update Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen maart 2017

De "Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen" biedt een overzicht van de huidige financieringsmogelijkheden. Waaronder de verlenging van de subsidie energiebesparing eigen huis tot januari 2018. Bouwbedrijven kunnen hiermee klanten adviseren over hun financieringsmogelijkheden energiezuinig (ver)bouwen.

"Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen" is in 2013 gelanceerd en wordt periodiek ge-update. Maart 2017 is deze aangepast. De belangrijkste wijzigingen worden in onderstaand artikel aangegeven.

Technisch is het mogelijk energiezuinig, neutraal of zelfs leverend te (ver)bouwen. Steeds meer mensen willen een energiezuinig(er) comfortabele woning. Maar het verkrijgen van financiering voor verbouwen of bouwen is lastig. Veel partijen weten de financiële mogelijkheden die er wel zijn vaak niet te vinden

Er bestaan diverse regelingen en financieringsconstructies energiezuinig (ver)bouwen. De Financieringswijzer geeft een overzicht van deze financieringsconstructies. Naast subsidies wordt aangegeven welke tijdelijke regelingen er bestaan en welke financiële producten banken aanbieden. De grootste wijzigingen in de update van maart 2017:

Particulieren

  • Wegens succes loopt de eerste subsidieronde van de Subsidie energiebesparing eigen huis tot 01 januari 2018 i.p.v. 01 maart 2017. Dit geldt ook voor VvE’s.  
  • Bij de Energiebespaarlening zijn hogere leningen te verkrijgen als men een stap verder gaat naar het Zeer Energiezuinige Pakket (€ 40.000) en Nul-op-de-Meter (€ 50.000). Dit geldt ook voor VvE’s. Normaal gesproken is de maximale lening € 25.000. 
  • Steeds meer banken geven een rentekorting op de hypotheek bij een energiezuinige woning. Dit is kenbaar gemaakt bij Hypotheekrente gekoppeld aan energielabel. 
  • Hypotheekverruiming verlaagd van € 27.000 naar € 25.000 bij nul-op-de-meter woning. Gevolg van lagere energieprijzen en verbruik en daarmee is het verschil t.o.v. een traditionele woning kleiner geworden.

Woningcorporaties/vastgoedbeleggers

  • Bij de STEP regeling is het maximale aanvraagbedrag van € 7,5 miljoen per aanvrager voor woningcorporaties vervallen. Er is geen vast maximum. Er is nog ruim voldoende budget. De hoogte van het bedrag dat verleend mag worden, wordt bepaald door de regels in het DAEB-vrijstellingsbesluit van de Europese Commissie. Voor particuliere verhuurders geldt een maximum van € 10 miljoen. Voor woningcorporaties vervalt het maximum aanvraagbedrag.

Klik HIER voor de Financieringswijzer Energiezuinig (ver)bouwen


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW ENERGIEZUINIGE NIEUWBOUW

Over de auteur

H. (Helen) Visser

Accountmanager