Ruim 47.000 mensen zijn Bewust Veilig

Door Charles Verheyen , 17 maart 2017

Ruim 47.000 mensen zijn Bewust Veilig

“Natuurlijk is veiligheid alle dagen belangrijk, maar één dag per jaar staan we er op werklocaties van bouw-, infra- en installatiebedrijven extra bij stil. Die ene dag per jaar heet ‘Bewust Veilig’ en dat is vanaf nu altijd op de derde vrijdag in maart”, zo stellen Doekle Terpstra, voorzitter UNETO- VNI en Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Vrijdag 17 maart is voor de eerste keer ‘Bewust Veilig’ gehouden. Op meer dan 2600 verschillende werklocaties van 150 bouw- infra- en installatiebedrijven is vandaag stilgestaan bij de veiligheid op de werkvloer. In totaal waren hier zo’n 47.000 medewerkers, opdrachtgevers en ketenpartners bij betrokken.

Aannemersfederatie Bouw en Infra, Bouwend Nederland en UNETO-VNI hebben de handen ineen geslagen om jaarlijks, op de derde vrijdag in maart, Bewust Veilig te zijn. De motivatie is dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis moet kunnen, en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Het is van het grootste belang om ongelukken en arbeidsongeschiktheid te voorkomen, én om faciliteiten te bieden zodat mensen duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Dat is een gezamenlijk belang van werkgevers én werknemers.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Met medewerkers, ketenpartners en opdrachtgevers, kortom: iedereen die op de bouwplaatsen komt, hebben we vandaag de eigen werksituatie bekeken. Hoe veilig werken we nu echt? En durven we elkaar aan te spreken op onveilig gedrag? Ik waardeer het daarom ook enorm dat Inspectie SZW vandaag een flink aantal inspecteurs langs deelnemers aan Bewust Veilig heeft gestuurd voor tips en adviezen, in plaats van een inspectie.” Verhagen bezocht samen met Esther de Kleuver van Ministerie SZW in Poeldijk nieuwbouwproject Groene Kreken van bouwbedrijf Weboma. Verhagen liep mee met een inspectieronde en sprak met verschillende medewerkers.

Doekle Terpstra, voorzitter van UNETO-VNI, bezoekt de renovatie van het Zadkine College in Rotterdam, een project van Unica. "Elk ongeluk is er een teveel. Daarom is het belangrijk dat we extra aandacht schenken aan veilig werken. Het is een belangrijk en positief signaal dat zoveel bedrijven op 17 maart meedoen aan Bewust Veilig. Veilig werken op grote projecten doe je samen: opdrachtgevers, bouwers en installateurs. Met preventieve maatregelen en optimale communicatie over de veiligheidsrisico’s kunnen we grote stappen maken. We werken op veel projecten onder grote tijdsdruk, maar dat mag nooit een excuus zijn om te beknibbelen op veilig werken. Veiligheid is topprioriteit!"


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID VEILIG WERKEN VEILIGHEID EN GEZONDHEID IN DE ONTWERPFASE CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID

Over de auteur

Charles Verheyen

Beleidsadviseur Veiligheid en arbeidsomstandigheden