Groots transformatieproject open tijdens Dag van de Bouw

Door Diny van Hal , 10 april 2017

Groots transformatieproject open tijdens Dag van de Bouw

In Arnhem wordt de voormalige toren van Rijkswaterstaat getransformeerd tot een complex voor studentenhuizen. In het gebouw zullen 294 studentenwooneenheden komen, met een totale oppervlakte van 14.000 m2. De transformatie is niet alleen goed nieuws voor de studenten, maar ook de wijk Presikhaaf zal een impuls krijgen. Het project zal voor het begin van aankomend schooljaar afgerond zijn.

Samen met opdrachtgever SSH& is Giesbers Ontwikkelen en Bouwen de uitdaging aangegaan om een zo duurzaam en kwalitatief onderscheidend mogelijk gebouw te realiseren. “Het Presikhaaf-complex is het toppunt van duurzaamheid en comfort, waar wordt gebouwd met een energielabel A+,” zegt Rik Cornelissen, Projectleider bij Giesbers. “Na acht jaar leegstand is deze transformatie een impuls voor de hele wijk en het naastgelegen winkelcentrum.”

Eind 2015 is gestart met de transformatie van de oude kantoren tot een wooncomplex. Cornelissen: “Het project voldoet aan de vraag voor studentenhuisvesting in Arnhem en dan voornamelijk voor de ‘short-stay’ internationale studenten die hier komen. Alle eenheden hebben een eigen keuken en eigen badkamer en variĆ«ren tussen de 20 en 26 m2. Er zijn ook kamers waarbij de badkamer en het toilet met acht ganggenoten wordt gedeeld. In deze 150 onzelfstandige eenheden wonen internationale studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, de HAN.”

“Het is een volledige transformatie geweest,” zegt Cornelissen. “In feite bleef alleen het betoncasco staan. De complete gevel, installaties en afbouw zijn volledig vernieuwd. De transformatie is met name logistiek een enorme uitdaging gezien de grote hoogte. Je kan wel zeggen dat er door het bouwplaats personeel gezamenlijk al zo’n 600 marathons zijn gelopen. Ook bouwtechnisch is het een uitdaging. Waar wordt gewerkt op een hoog bouwtempo, in krappe ruimtes op de vloeren, met lage toelaatbare vloerbelasting en een enorme hoeveelheid materialen en personen die het gebouw in en uit moeten. Er is in totaal zo’n 3.500 m3 aan hout, metaal, bouw- en sloopafval en puin afgevoerd.”

Dag van de Bouw

De bouwplaats is te bezoeken op 20 mei tijdens de Dag van de Bouw op het Gildemeestersplein 1 in Arnhem, van 10.00 tot 16.00 uur. “Wij kijken ernaar uit het huidige resultaat aan alle belangstellenden te laten zien.” Er is genoeg bekijks, zoals de mooie kamers met een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. Het programma tijdens de Dag van de Bouw bestaat uit rondleidingen, presentaties vanuit Giesbers, de ketenpartners en SSH&. Tevens zijn er activiteiten voor kinderen.Over de auteur

D. (Diny) van Hal

Communicatie