COLUMN / Samen bouwen

Door Paul Laudy , 20 april 2017

COLUMN / Samen bouwen

Leiden heeft een grote zelfbouwwijk: Nieuw Leyden. Een wijk waar zo’n 200 mensen de kans kregen om hun eigen droomhuis te bouwen. Nieuw Leyden is nu af en ik moet zeggen dat het goed is gelukt. De verscheidenheid aan architectuur en bewoners maakt het een mooie, levendige wijk. 

Particulier opdrachtgeverschap, dat smaakt naar meer. Maar in een dichtbebouwde stad als Leiden doen zulke kansen zich helaas niet vaak op grote schaal voor. Daarom ben ik ook zo blij met de plannen van Steenvlinder voor een nieuwe zelfbouwbuurt in Leiden.

In Leiden Zuid-West, op steenworp afstand van het centrum, wil Steenvlinder uit Den Haag een oude school en het terrein daarbij veranderen in een wijkje met kluswoningen en zelfbouwwoningen voor het middensegment. Niet alleen een welkome aanvulling op onze woningvoorraad, ook een mooie stap voor Leidenaren die hun droomhuis willen maken. En voor de bewoners rondom het project, is het ook een toevoeging. Van een kale plek, verandert het stuk in een mooi nieuw deel van hun buurt, met een groene invulling.

Extra bijzonder en innovatief aan het plan van Steenvlinder is dat van de ongeveer 100 woningen, er ongeveer 20 bestemd zullen zijn voor statushouders uit Leiden. We hebben een flinke opgave om statushouders te huisvesten en dit plan draagt daar aan bij. Bovendien verlaagt het de druk op de sociale woningmarkt iets.

Ik ben er van overtuigd dat dit in Leiden kan. En dat dit werkt. Ik geloof dat je door samen te bouwen en te klussen, niet alleen bouwt aan je huis, maar ook aan de buurt. Nog voor je er woont, heb je een sociaal netwerk. En juist dat maakt het concept van Steenvlinder zo uniek.
De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt en rond de zomer weten we zeker of we een nieuwe zelfbouwwijk aan Leiden gaan toevoegen. Ik hoop het van harte!
 


WONINGMARKT

Over de auteur

Paul Laudy

Wethouder Bouw en Openbare Ruimte Leiden