Vakkracht blijft schaars

Door Marieke van der Post , 09 juni 2017

Vakkracht blijft schaars

Vandaag in Telegraaf: De economie trekt aan, de arbeidsmarkt herstelt en het aantal banen en vacatures blijft toenemen. Inmiddels zijn er zelfs tal van sectoren die nauwelijks geschikt personeel kunnen vinden. Vooral in de bouw, techniek en de metaalsector luiden bedrijven de noodklok.

Jongeren, zegt arbeidsmarktonderzoeker Didier Fouarge van Maastricht University, kijken bij het kiezen van een opleiding namelijk eerst naar wat ze willen en wat ze kunnen, en daarna pas naar de kansen op werk. Maar een rol in die studiekeuze spelen arbeidsmarktkansen wel degelijk. „Je hoopt dat mensen hun opleiding als een investering zien, en dus op zoek gaan naar een baan waarmee ze die ’studie-investering’ later kunnen terugbetalen. Intussen loopt het aantal vacatures in de techniek harder op dan het aantal afstudeerders voor die sector. En een deel van die nieuwe werkenden lekt weg naar andere sectoren.”

Bouw heeft 40.000 mensen nodig

Ook de bouwsector kampt met een flink tekort aan vaklui. Het aantal vacatures stijgt tot en met volgend jaar naar verwachting tot 35.000. Op het dieptepunt in 2013 bleef het aantal vacatures steken op 20.000. Er is vooral vraag naar timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs. Volgens voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zijn er de komende vijf jaar dan ook zo’n 40.000 jongeren nodig in de bouw. „De economie draait op volle toeren en er is een enorme vraag naar woonruimte. Maar de afgelopen jaren zijn er 40.000 tot 50.000 huizen te weinig gebouwd. We moeten dus een inhaalslag maken, daar zijn vakkrachten voor nodig.”

Bouwend Nederland zal daarom de komende jaren een instroomcampagne organiseren, waarbij veel wordt ge├»nvesteerd in opleidingen, scholing en ontwikkeling. „We kunnen nu zelfs een werkgarantie geven. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar ook voor mensen die eerder in de bouw hebben gewerkt of uit andere sectoren komen”, aldus Verhagen.

Bron: Telegraaf.nl


INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

M.J.T.P. (Marieke) van der Post

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt