Nieuwe skills in de bouw gevraagd!

Door Marieke van der Post , 04 juli 2017

Nieuwe skills in de bouw gevraagd!

Op 6 juli 2017 vindt de conferentie “Construction: Let’s build changes!” georganiseerd door de Europese Commissie plaats in Brussel. BouwTalent Zuid is uitgenodigd om op deze conferentie aanwezig te zijn om hun visie op onderwijs en de door de bouwsector gevraagde vaardigheden voor een breed Europees publiek over het voetlicht te brengen.

Leren en werken op het hbo

BouwTalent biedt studenten de mogelijkheid om hun studie Bouwkunde of Civiele Techniek duaal te volgen. Dat wil zeggen: twee dagen studeren op de hogeschool en drie dagen werkend leren bij een bedrijf in de bouwbranche. Dit blijkt al ruim 10 jaar een succesvolle combinatie om goed hoger opgeleid personeel af te leveren aan de bouwsector. Bouwend Nederland is blij met deze onderwijsvorm, die op het mbo gangbaar is maar die veel minder bekend is bij studenten in het hoger onderwijs. Studenten komen direct in aanraking met het werk in onze sector en blijven daar ook na hun studie werken.

T-Shaped ingenieur

BouwTalent Zuid voegt een dimensie toe die (nog) niet centraal staat bij het onderwijs en het bedrijfsleven, maar wel voorziet in de behoefte van de student en de toekomstige professional zoals de bouwsector vraagt. Via BouwTalent Zuid wordt de professional ‘3-dimensionaal’ opgeleid; T-shaped ingenieurs genoemd. Ingenieurs die niet alleen de benodigde technische kennis hebben van een specialistisch onderwerp, maar daarnaast ook een brede basis hebben, om aan te kunnen sluiten bij andere disciplines (buiten de bouwsector), noodzakelijk om complexe projecten te ontwikkelen en te realiseren. En die last but not least goede communicatieve en sociale vaardigheden bezitten.

Nieuwe vaardigheden

Bouwtalent Zuid voegt vaardigheden toe op het gebied van Emotionele Intelligente (EQ) en Spirituele Intelligentie (SQ). De visie op nieuwe vaardigheden die nodig zijn in de bouwsector willen zij graag met Europese professionals uit het werkveld delen.

 


ONDERWIJS EN OPLEIDING BEROEPSONDERWIJS EN HOGER ONDERWIJS

Over de auteur

M.J.T.P. (Marieke) van der Post

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt