Jong Bouwend Nederland te gast bij Lely Maassluis

Door Redactie, 12 juli 2017

Jong Bouwend Nederland te gast bij Lely Maassluis

In het nieuwe indrukwekkende kantoor/productielocatie van Lely Maassluis worden de deelnemers aan de BIM workshop welkom geheten door Machiel Hofman (architect). Hij vertelt over de uitdaging om het pand binnen drie jaar, van initiatief fase tot oplevering, samen met vaste partners te realiseren. Het eindresultaat is een indrukwekkend high-tech gebouw, perfect passend bij de bedrijfsvoering van het innovatieve bedrijf Lely. Het is het eerste gebouw in Nederland met een BREEAM 5 sterren certificaat. De sleutel tot dit succes: integraal samenwerken. BIM is hierbij een mooi hulpmiddel.

BIM zet stappen, in de breedte en diepte!
Aan het woord deelnemer Frank Agterof, Vink + Veenman over hetgeen Ronald van Hil en  Jody van Leeuwen van Topos Fields hebben gepresenteerd.

Daar waar ik nog wel eens dacht dat BIM een 2.0 tekenprogramma was, is het een volledig doorontwikkeld managementtool. Welke door de gehele keten van de bouw (moet) worden gevoed en waar iedereen van mee kan profiteren. Van bouwer tot eindgebruiker! Van installateur tot (technisch) beheerder.
Hoe mooi is het dat je als opdrachtgever weet hoe je gebouw/woning eruit gaat zien zonder dat er “iets op papier” staat, maar al wél de beleving kunt ervaren? En dat je als corporatie, belegger of gebouweigenaar weet wat er in het gebouw zit aan materialen en je weet wat je de komende 25 jaar aan onderhoud kwijt bent. BIM geeft overzicht tijdens het proces en inzicht voor ver na oplevering. Waarbij we meer kunnen opleveren dan alleen een gebouw.

BIM in de GWW
Anton Snijders van Gebiedsmanagers BV vindt dat BIM draait om informatiemanagement ( in de verschillende projectfasen) en samenwerking. Als je met BIM aan de slag gaat is het erg belangrijk om vooraf de doelstelling te formuleren. Wat wil je laten zien of bereiken? Bewoners informeren of clashdetectie uitvoeren? En ga je nu een 2D- of een 3D-model opstellen? In de Infra is met een 2D-model al een goed resultaat te halen en is een 3D-model vaak niet nodig.

Door gegevens uit een KLIC-melding of vanuit een PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) in de tekening of Gebiedsportaal te laden, is het in de tender- of engineeringsfase al inzichtelijk, welke gegevens (bijvoorbeeld milieukundig, grond mechanisch) er beschikbaar zijn en/of waar zich knelpunten bevinden.
Anton laat zien dat wanneer je in het Gebiedsportaal een 2D-faseringtekening koppelt aan de planning, je visueel en stapsgewijs o.a. de bouwlogistiek van het project kan presenteren aan belanghebbenden.

Met het programma Infraworks is het vrij eenvoudig om vanuit het platte vlak een visualisatie van de buitenruimte maken. Door het toevoegen van standaard objecten of een eigen model krijgen de omwonenden een realistische weergave te zien van een nog te realiseren ingreep. Hiermee neem je eventuele zorgen uit de omgeving weg.
Een 3D-model voor o.a. grondwerk maakt bij wijzigingen de gevolgen snel inzichtelijk.  Helemaal mooi is, dat je hiervan kraanmodellen kan maken, die na  het inladen van de deze gegevens in de kraan, ervoor zorgen dat de kraanmachinist op zijn scherm direct ziet wat hij moet maken.

 Door gewijzigde contractvormen (UAVgc) is het van belang om eisen uit het contract en komende uit de omgeving op een efficiënte wijze vast te leggen. Via het Relatics-model kan je  een document of een foto koppelen aan een eis. Hiermee toon je aan dat je de projectinformatie gestructureerd hebt en dat je het verificatie- en validatieproces beheerst.  Arno Schnitker van Verboon Maasland is onder de indruk van de mogelijkheden die BIM biedt in de GWW.


AANBESTEDEN INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN

Contactpersoon bij dit bericht

Yvonne Hiddink

Bedrijfsadviseur Sociale Zaken Regio Randstad Zuid