COLUMN / Ontfossieling

Door Onno Dwars , 31 augustus 2017

COLUMN / Ontfossieling

Nederland is bij uitstek een gasland. Een gasloos Nederland lijkt dan ook nog even op zich te laten wachten. Maar is dat wel zo? Noorwegen is bij uitstek een olieland, maar toch heeft de Noorse regering aangekondigd zo snel mogelijk olieloos te willen worden. Noorwegen is de spreekwoordelijke tabakszaak die zelf geen tabak meer wil verkopen. Gaat Nederland Noorwegen volgen? 

Noorwegen verbiedt vanaf 2025 auto’s op basis van olie. Volvo schakelt in 2019 over op auto’s met elektromotoren. Immers; is er nog wel toekomst voor fossiele auto’s? De Noren lijken die vraag al te hebben beantwoord.

Zal Nederland het eerste gasloze land worden en zullen we allemaal overstappen op duurzame verwarmingssystemen? Ik geloof het wel. Zoals gebruikelijk begint ook deze transitie langzaam. Maar binnen twee jaar kunnen we het omslagpunt bereiken en wordt het voor iedereen duidelijk dat gas geen toekomst meer heeft. De eerste pilots voor ontfossieling van bestaande wijken zijn in de maak. Overheden bereiden zich voor op de eerste tenders. Wie nu nog nieuwe gasnetten aanlegt, is niet meer van deze tijd. Wie wil er nog investeren in een nieuwe CV-ketel en gaskookplaat voor de aankomende 20 jaar?

Het is aan onze sector, de bouw- en vastgoedsector, om te komen met spraakmakende oplossingen om bestaande wijken te ontfossielen. En aan onze overheid om duidelijke beleidslijnen uit te zetten waarmee gas eruit gaat en duurzaam erin. Dan is één ding zeker: het gaat vanaf nu af aan sneller dan je denkt!
 


DUURZAAMHEID

Over de auteur

Onno Dwars

Commercieel directeur Ballast Nedam Development