COLUMN / Doe mee met de verwijdering van asbestdaken!

Door Annemieke Traag , 31 augustus 2017

COLUMN / Doe mee met de verwijdering van asbestdaken!

De grote brand in een varkenshouderij in Erichem was begin augustus groot nieuws. Bij deze brand kwam ook asbest vrij, dat in de directe omgeving van het bedrijf neersloeg. 

Veel mensen zijn zich niet bewust wat de risico’s zijn van een asbestdak. “Zolang je er niet aan zit, kan het geen kwaad”, roepen velen. Ze staan niet stil bij de risico’s op verspreiding bij brand. Gezondheidsrisico’s voor omwonenden, maar ook economische risico’s. Want wie betaalt de rekening als door toedoen van een asbestbrand omliggende bedrijven noodgedwongen dicht moeten? Steeds minder verzekeraars zijn bereid deze kosten te dekken.

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden. De provincie Overijssel zet zich actief in om asbestdaken zo snel mogelijk te verwijderen. De asbest- en bouwsector zijn daarin onze logische partners, evenals gemeenten, kennisinstituten en adviesbureaus.

Wie aan asbestdaken denkt, denkt al gauw aan de agrarische sector. Maar ook binnen de bebouwde kom zijn nog veel asbestdaken. Alleen in Overijssel al zo’n miljoen vierkante meter. Het gaat dan om schuurtjes, bijgebouwtjes en bijvoorbeeld fietsenhokken. Vaak kleine oppervlakken (<35m2) , die door eigenaren zelf mogen worden verwijderd.

Maar eigenlijk zien wij dat nog te weinig gebeuren. Dat bracht ons op het idee om een prijsvraag uit te schrijven voor het beste idee om ook deze eigenaren van asbestdaken in beweging te krijgen. Een prijsvraag die leeft: onlangs hadden we tijdens een inspiratiebijeenkomsten al tientallen mensen met goede ideeën over de vloer. Dan moet u denken aan sloopbedrijven, asbestverwijderaars, particulieren of partijen uit de duurzame hoek.

De bouwsector was nog niet zo sterk vertegenwoordigd. Terwijl ik me kan voorstellen dat ook u goede ideeën heeft hoe deze kleine asbestdaken kunnen worden aangepakt. Dus schroom niet, en kijk op www.overijssel.nl/asbestdaken. Daar ziet u hoe u kunt meedoen aan de prijsvraag Maak Overijssel Asbestdakenvrij, en welke voorwaarden gelden. De winnaar wordt beloond met een financiële bijdrage van 10.000 euro voor verdere ontwikkeling van het idee, en ondersteuning van communicatie-experts om het idee uiteindelijk aan de man te brengen.

En hopelijk mag ik u op 2 november tijdens de Nationale Asbest Conferentie in Apeldoorn als winnaar in het zonnetje zetten.
 
Over de auteur

Annemieke Traag

Gedeputeerde voor de portefeuille Energie, Milieu en Europa voor de provincie Overijssel