Mismatch dreigt op woningmarkt Achterhoek

Door Redactie, 21 september 2017

Mismatch dreigt op woningmarkt Achterhoek

De Gelderlander: "Er dreigt een mismatch tussen woningen die Achterhoekse ouderen achterlaten en die jongeren willen. Dat blijkt uit het woonwensenonderzoek die de bureaus Companen en Moventem hebben uitgevoerd".


Het onderzoek is onder meer uitgevoerd in opdracht van de zeven Achterhoekse gemeenten (Montferland doet niet mee) en woningcorporaties. De afgelopen maanden zijn 11.500 inwoners geënqueteerd.

Bielsen
,,Jongeren willen instapwoningen'', zegt Bram Klouwen van Companen. ,,Ze willen kant en klare woningen - liefst nieuw en niet met schrootjes en bielsen in de tuin - waar ze weinig aan hoeven te doen. Tegelijkertijd willen ouderen van hun koopwoningen af om te gaan huren. Tot die tijd onderhouden ze hun koopwoningen niet meer. Zo dreigt een mismatch te ontstaan met wat jongeren willen.'' Een ingewikkeld probleem, volgens Claus Martinot, bestuurder van Sité Woondiensten: ,,Er komen in de toekomst woningen vrij die niet aansluiten bij de toekomstige vraag.''


De eerste uitkomsten van het woonwensenonderzoek werden maandagavond door Companen en Moventem naar buiten gebracht tijdens een bijeenkomst in de Radstake in Heelweg. Ongeveer 150 bezoekers - waaronder raadsleden, wethouders, afgevaardigden van dorpsraden en ondernemers - waren daarbij aanwezig.


De inwoners geven het wonen in hun buurt overigens gemiddeld als cijfer een 7,8. In 2012 bij het vorige onderzoek was dat een 7,9.

Zie ook het artikel in de Gelderlander.


WONINGMARKT