Voorkom computercriminaliteit: maak afspraken met elkaar!

Door Joppe Duindam , 09 oktober 2017

Voorkom computercriminaliteit: maak afspraken met elkaar!

Regelmatig horen we helaas van leden dat ze slachtoffer zijn geworden van computercriminaliteit. Maak afspraken om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Bijvoorbeeld over het gebruik van eigen telefoons en tablets van medewerkers op het bedrijfsnetwerk.

BYOD

Tegenwoordig wordt privéapparatuur steeds vaker ook voor werkdoeleinden gebruikt. Dit fenomeen staat ook wel bekend als BYOD (Bring Your Own Device). Het is handig, maar volgens sommige IT-managers ook een ramp wat betreft security.

Inventariseer en beveilig daarom alle apparatuur die wordt ingezet. Zorg ervoor dat werknemers op elk apparaat gebruik maken van virusscanners, wachtwoorden, versleuteling en specifieke persoonsgebonden permissies. Maak ook duidelijke afspraken om risico’s als beveiligingsproblemen, diefstalgevoeligheid en privacy issues te verkleinen. Kijk ook eens naar de mogelijkheden om zakelijke gegevens op afstand te kunnen verwijderen.

Blijf alert

Naast het regelmatig en altijd uitvoeren van updates van de software die uw bedrijf gebruikt, is het belangrijk dat uw firewall en virusscanner up to date zijn. Dat is alleen niet genoeg. Het is van essentieel belang dat u of uw organisatie regelmatig back ups maakt en die controleert. Werken ze wel als u ze terug zet? Onze tips:

  • Open geen e-mails van bedrijven en personen die u niet kent. Twijfelt u over een bijlage in een e-mail, open die niet. Klik niet op links in e-mail, tenzij u de verzender en de inhoud van de e-mail vertrouwd.
  • Wees alert op e-mails die er authentiek uitzien maar eigenlijk niet kunnen kloppen, bijvoorbeeld omdat u helemaal geen klant bent van de organisatie die de mail ondertekend heeft. Een voorbeeld is een factuur van Ziggo terwijl u klant bent bij KPN.
  • Let op betalingsherinneringen van bedrijven. Zijn het echte herinneringen en heeft u inderdaad nog niet betaald? Een bekend voorbeeld zijn betalingsherinneringen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Momenteel ontvangen we weer berichten dat ze in omloop zijn. Soms is de tekst in de bijlage van de betalingsherinnering onleesbaar en wordt gevraagd de macro’s in te schakelen. Door dit te doen activeert u de kwaadwillende software.
  • Ga nooit het internet op als u bent ingelogd als administrator. Als uw computer niet onderdeel is van een bedrijfsnetwerk waarin een andere dan u de beheerder is, dan is de kans aanwezig dat u de administrator bent. Als criminelen dat uw computer binnen dringen, kunnen ze alles wijzigen.

Heeft u het vermoeden van computercriminaliteit, schakel dan altijd uw systeembeheerder in. Wilt u meer weten? Kijk op https://www.veiligzakelijkinternetten.nl.

Veilig online ondernemen

Wilt u meer weten over wat u tegen computercriminaliteit kunt doen? Bouwend Nederland heeft onlangs een e-magazine over veilig online ondernemen gelanceerd, boordevol verhalen uit de praktijk, veiligheidsscans, tips en trucs. Ook biedt de vereniging leden een themapagina over computercriminaliteit. U vindt hier aanvullende tips, trucs en films over allerlei vormen van computercriminaliteit en hoe die te bestrijden of te voorkomen. Ook bieden we u verwijzingen naar sites die u verder kunnen helpen, zoals de Fraudehelpdesk.


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

J.S.S. (Joppe) Duindam

Accountmanager