'Een uurtje geluk'

Door Yvonne van Zijl , 10 oktober 2017

'Een uurtje geluk'

In de Leyhoeve te Tilburg gaat het over samen aangenaam oud worden met waar nodig een passend antwoord op zorgvragen. Jong Bouwend Nederland regio Zuid ging op 9 oktober in gesprek met bedenker en ontwikkelaar Hendrik Roozen.

In deze openhartige ontmoeting kwamen veel onderwerpen aan de orde. Uiteraard de bouw van het indrukwekkende pand zelf, maar ook de persoonlijke aanlelding om dit woonlandschap te ontwikkelen. De eerste fase kwam aan bod waarin het overleg met ministeries en gemeenten plaatsvond,  het leren over de regels in de zorg en ervaren waar ouderen nu echt behoefte aan hebben. Die behoefte zit bijvoorbeeld in niet negen afstandsbedieningen op de salontafel, maar in knoppen waar ook iemand met reuma mee kan werken. In met je partner kunnen blijven leven, ook als er steeds meer zorg nodig is.

Succes!
Het succes van deze formule mag blijken uit nieuwe locaties die nu al ontwikkeld worden in Groningen en Limburg. Die mag ook blijken uit het grote aantal mensen dat graag bij de Leyhoeve wil werken. Ondanks personeelsschaarste in de zorg, leverde de eerste personeelsadvertentie ruim 2400 reacties op. De zorgmedewerkers die zijn aangenomen leveren niet alleen zorg, maar ook 'een uurtje geluk': zij ondernemen iedere dag iets met de bewoners, buiten hun werk om. Ook het feit dat er inmiddels een wachtlijst is van 300 mensen, geeft wel aan dat deze formule voorziet in een grote behoefte.

Ook de JBN'ers zagen deze woonomgeving wel zitten. Een huis met een eigen bar hebben veel studentenhuizen niet eens!


ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Y. (Yvonne) van Zijl

Beleidsmedewerker