Nieuwe generatie herstelt oude glans en glorie

Door Sander Wubbolts , 10 oktober 2017

In aanloop naar de Dag van de Ondernemer op 17 november vertelt directeur en mede-eigenaar van Bouwbedrijf Eldering, Rias Eldering, over het 125-jarig bestaan van het bouwbedrijf en het ondernemerschap.

Rias Elderling is de vijfde generatie die leidinggeeft aan het 125-jarige bouwbedrijf in Hoogkerk, Groningen. Sinds twee jaar bestuurt hij het bouwbedrijf zoals zijn opa dat ook ooit heeft gedaan. “Als ik opkijk van mijn werkplek zie ik dezelfde muur die mijn opa Klaas zag,” zegt Eldering. “Het is speciaal dat ik in zijn voetstappen mag treden!” Het 125-jarige bestaan van Bouwbedrijf Eldering BV in Groningen wordt op 13 oktober aanstaande gevierd. Tijdens het feest blikt het bestuur samen met de werknemers terug, maar kijken ook zeker naar de toekomst. “Het bedrijfsjubileum is een aanleiding om de vanouds bekende naam Bouwbedrijf Eldering BV te herintroduceren. De naam betekent een nieuw begin waarin we trouw blijven aan ons verleden en de oude glans en glorie proberen te herstellen.”

Spin in het web

De geschiedenis van het bouwbedrijf was niet altijd even rooskleurig. Een financiĆ«le crisis en wijzigende vennoten hebben een grote invloed gehad op het familiebedrijf. “Ik ben slechts een schakel in de lange geschiedenis van dit bedrijf. Dit werk beschouw ik niet alleen als een eer, maar ook als een verplichting. Ondanks mijn leeftijd van 47 jaar heb ik de drive en droom om als familielid dit bedrijf voort te zetten.” Ondernemerschap is de ogen van Eldering niet alleen verantwoording nemen in goede tijden maar ook als het slecht gaat. “Vrij zijn als ondernemer bestaat niet. Wij zijn eigen baas maar blijven afhankelijk van alle invloeden van buitenaf. Ik probeer ondanks al deze invloeden een succesvolle bedrijfsvoering te handhaven. Ik kan met trots zeggen dat wij een MKB-bouwbedrijf zijn waar mensen nog vakmanschap leveren en waar vakmensen graag willen werken. Dat maakt mij trots. Ik ben slechts de spin in het web, samen moeten we de klus klaren.”

Vijfjarenplan

Bouwbedrijf Eldering heeft de afgelopen 125 jaar een duidelijke stempel gedrukt op de openbare ruimte in de omgeving. Om dit de komende jaren te kunnen blijven doen heeft Eldering een vijfjarenplan opgesteld. “Vallen en opstaan, dat hoort erbij als ondernemer. Wij hebben de afgelopen tijd flinke klappen gehad. Nu is het tijd voor een stijgende lijn. Ik heb maar een aantal jaar om het bedrijf te leiden en daarna moet iemand het stokje weer van mij overnemen.” In de tussentijd hoopt hij de oude marktpositie uit de jaren 80-90 in Groningen weer te veroveren. Als relatief klein mkb-bouwbedrijf lopen er wekelijks zo’n 15 tot 20 werknemers rond. Over vijf jaar hoopt hij er weer 20 tot 25 man in dienst te hebben. “Veel van onze werknemers zijn al tientallen jaren bij het bedrijf in dienst. Ik probeer sentiment en zaken gescheiden te houden, maar er heerst echt een wij-gevoel. Dit is niet alleen binnen de familie maar ook tussen de werknemers. Dat sociale aspect binnen het bedrijf en de gemeenschap was altijd al erg belangrijk voor ons. Mijn opa heeft vroeger ook altijd sociale huurwoningen gebouwd voor de omgeving. Ik merk dat ik diezelfde drive heb om iedereen een kans te geven. Daarmee probeer ik een gezond bedrijf te runnen en tussen mijn personeel te staan.”Over de auteur

S.M. (Sander) Wubbolts

Regiomanager Regio Noord