Lekker dagje jij-bakken

Door Joost Fijneman , 17 oktober 2017

Lekker dagje jij-bakken

‘Van contract naar contact’… en zo nog 23 dooddoeners in de categorie ketensamenwerking en lean. Opdrachtgevers blijven toch altijd de markt uitknijpen op zoek naar de laagste prijs. Bouwers rekenen elke spijker meerwerk en kunnen het woord innovatie nog niet eens spellen. Het Jaarcongres STABI en SMI op 17 november belooft een interessante arena te worden. Het thema is ‘Samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer’.

Over samenwerking tussen bouwers en hun klanten is al veel gesproken op congressen; maar nog veel meer aan de borreltafel. Zo benaderen bouwers alles “spijker voor spijker en project voor project” en redeneren ze bij calculaties nou nooit eens vanuit de lange termijn samenwerking. Laat staan dat ze zich interesseren in total cost of ownership. Hierdoor blijven de kosten voor renovaties en nieuwbouw maar op een veel te hoog niveau.

Bouwbedrijfje spelen

De goeden daargelaten lukt het het overgrote deel van de klanten daarentegen niet om de opdrachtgeversrol op een volwassen manier in te vullen. “Ze willen zelf veel te veel ‘bouwbedrijfje spelen’. Ze moeten echter leren om hun vraag anders dan nu, op resultaat te formuleren. dus niet: welke ontwerpen en materialen zijn er nodig maar: waaraan moet het eindproduct voldoen?”

Laagste prijs

“Ketensamenwerking en bouwteams waren ook alleen maar manieren om bij mij in het budget te kijken”, reflecteert een opdrachtgever uit de corporatiesector op de tijdens de crisis ingezette procesvernieuwing. “Nu de crisis voorbij is, vallen die bouwers gewoon weer terug in hun oude gedrag.” “Op directieniveau kun je dan wel overeenstemming hebben over wederzijds vertrouwen en samenwerking”, kaatst een bouwer de bal terug, “maar op het uitvoerende vlak loopt het vaak spaak. En als je dan eens een aantoonbaar goed project gezamenlijk gedraaid hebt, waarbij je als bouwer in de relatie geïnvesteerd hebt, dan levert je goeie gedrag nog niets op. Het eerste-de-beste project bij diezelfde opdrachtgever gaat toch weer gewoon via een aanbesteding, waarbij op de laagste prijs geselecteerd wordt.”

Frustratie

Wordt het dus een heerlijk dagje jij-bakken en uw frustratie kwijtraken tijdens het congres van het Aanbestedingsinstituut en SMI of gaan er daadwerkelijk stapjes de goede kant op gezet worden? In beide gevallen is het zeker de moeite waard om erbij te zijn. Schrijf u in dus nu in!

Direct inschrijven voor het jaarcongres? Klik hier »

Meer weten over het programma? Klik hier »


AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN

Over de auteur

J. (Joost) Fijneman

Hoofd Bouwend Nederland Advies en plaatsvervangend directeur Bedrijfsvoering & Dienstverlening