Veilig werken

Veilig werken is en blijft een punt van aandacht in de bouw- en infrasector. Uit het Arbeidsongevallenrapport 2014 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat de bouw- en infrasector in vergelijking met andere sectoren hoog scoort als het gaat om arbeidsongevallen.

De meeste arbeidsongevallen vinden plaats op de bouwplaats. Vallen, verstappen en getroffen worden door een vallend voorwerp komen het vaakst voor. Een helm, veiligheidsschoenen en een opgeruimde bouwplaats zijn dus absolute noodzaak. Ook is het zaak dat op de bouwplaats voorzieningen worden getroffen om veilig te kunnen werken.

Werken aan de weg kent zo z’n eigen risico’s. Het komt steeds vaker voor dat automobilisten menen dat ze aanwijzingen en wegafzettingen kunnen negeren. Wat Bouwend Nederland betreft mag daar hard tegen worden opgetreden.

Voor praktische informatie over noodzakelijke voorzieningen, persoonlijke beschermingsmiddelen, toolboxen en andere sectorspecifieke informatie over veiligheid en gezondheid: www.volandis.nl.Interessante hulpmiddelen

Interessante publicaties

  Veiligheid: Van moeten naar willen

  12 maart 2018

  Veiligheid op de bouwplaats, het is de eerste prioriteit. Voor opdrachtgevers, maar ook voor opdrachtnemers. Niemand wil dat er ongelukken gebeuren. Toch blijkt in de praktijk dat er op het gebied van veiligheid nog veel te verbeteren valt. Dat begint bij het veiligheidsbewustzijn. Volg deze cursus! Kijk voor ons volledige cursusaanbod - ook InCompany - op www.bnlacademy.nl »

  Download


  Veiligheid: Spreek elkaar aan!

  12 maart 2018

  Veiligheid op de bouwplaats, het is de eerste prioriteit. Voor opdrachtgevers, maar ook voor opdrachtnemers. Niemand wil dat er ongelukken gebeuren. Toch blijkt in de praktijk dat er op het gebied van veiligheid nog veel te verbeteren valt. Een belangrijk aspect hierin is de onderlinge communicatie. Volg deze cursus! Kijk voor ons volledige cursusaanbod - ook InCompany - op www.bnlacademy.nl »

  Download


  Aan welke eisen moeten bouwkasten voldoen?

  01 december 2016

  In deze brochure vindt u een overzicht van de eisen waaraan bouwkasten in een buitenopstelling voor een tijdelijke (bouw)aansluiting moeten voldoen. Het betreft bouwkasten met een aansluiting tot en met 3 x 80 Ampère en een directe energiemeting op het laagspanningsnet. Het stellen van eisen aan  bouwkasten en het erop toezien dat hieraan wordt voldaan, past binnen het streven van de netbeheerder naar maximale veiligheid op en rond de bouwplaatsen in haar voorzieningsgebied.

  Download


  Veilige steigers: een hele klus

  14 november 2016

  Zoveel soorten bouwprojecten, zoveel soorten steigers. In de bouw, maar ook in de petrochemische industrie, de scheepsbouw, de chemie. Steigers zijn van levensbelang. Zowel voor de veiligheid van de mensen die ze monteren en erop werken als voor de kwaliteit van het project.

  Download


  Gevaren van gasleidingen bij graven

  05 juni 2015

  Op 3 juni jl. bracht de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar rapport uit over het onderzoek naar de gasexplosie op 4 september 2014 in het flatgebouw De Beukenhorst in Diemen. Die dag vonden sloopwerkzaamheden plaats voor de renovatie van een lift van het gebouw. Bij de explosie kwamen twee mensen om het leven en raakten vijftien mensen gewond. De Onderzoeksraad onderzocht hoe het mogelijk was dat de onveilige situatie ontstond en hoe daarmee na de ontdekking van het gaslek is omgegaan. Bekijk ook 'Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert rapport gasexplosie Diemen' en 'Rapport Graafschade in opdracht van Bouwend Nederland Helpdesk WION-Schaden'.

  Ledenvoordeel

  Bouwend Nederland biedt leden een ledenvoordeel op het gebied van schade aan ondergrondse eigendommen. De Helpdesk WION-schaden ondersteunt de leden bij claims van kabel-/leidingbeheerders betreffende deze schade. Klik hier voor meer informatie over dit ledenvoordeel.

  Download


  Veilig werken in de bouw - Hoe zit dat?

  18 februari 2015

  Download