Financials Regio Oost koesteren hun COTAD-netwerk

dinsdag 14 januari 2020

Mayra Schoolen

Adviseur Sociale Zaken Regio Oost
Afbeelding Financials Regio Oost koesteren hun COTAD-netwerk

“Je mist wel eens een klankbord bij de koffiemachine; iemand die dezelfde taal spreekt. Gewoon om even bij te praten, maar ook om iets concreets te overleggen. We zijn niet zielig, hoor. Het hoort gewoon bij ons beroep”, zegt financieel controller Berjan Jimmink. Hij is deelnemer van het financiële netwerk Cotad, waar twee keer per jaar door Regio Oost een bijeenkomst voor wordt gehouden.

Jimmink is controller bij bouwbedrijf Dijkman in Warnsveld. In het mkb-bedrijf is hij de enige met deze functie en dat maakt het werk dus wel eens wat eenzaam. Toen hij tien jaar geleden in de bouw ging werken, werd hij meteen een regelmatige bezoeker van Contact Administrateurs (Cotad) dat toen al geruime tijd in Regio Oost bestond.

Leren

De laatste bijeenkomst werd op 10 oktober 2019 gehouden in Apeldoorn en daar waren -zoals meestal - zo’n 25 financials van lidbedrijven aanwezig. “Ik leerde op onze laatste bijeenkomst bijvoorbeeld dat je een jaarrekening positief kunt beïnvloeden door in de laatste week van het jaar veel crediteuren te betalen. Het is eigenlijk heel simpel, maar ik had het nog niet eerder toegepast.”

Waarderen

Op die laatste bijeenkomst van 2019 gaf een uitgenodigde accountant uit de regio tekst en uitleg over de Rijksbegroting naar aanleiding van Prinsjesdag. Later werd een workshop gedaan over het waarderen van bedrijven. “Ik heb die kennis niet direct nodig, maar het is heel leuk en leerzaam om met collega-specialisten twee fictieve bedrijven te analyseren. Daar leer je altijd van,” aldus Jimmink.

Nieuw bloed

Uiteraard was er de tiende oktober, zoals altijd, ook ruimschoots gelegenheid om informeel bij te praten. “Netwerken is ook voor ons belangrijk. Er worden best veel kaartjes uitgewisseld.” Hij merkt in de praktijk dat er vaak dezelfde mensen naar de bijeenkomsten komen. “Het zou prettig zijn als er nieuw bloed instroomt en dat er ook wat meer mensen van mkb-bedrijven zouden deelnemen. Cotad is een welkome aanvulling op onze functie.”

Hevige schommelingen

De financiële medewerkers merken uiteraard ook de hevige schommelingen in de bouwnijverheid.Nog maar een paar maanden geleden hadden zij te maken met krapte op de arbeidsmarkt of de inkoop van dure materialen. “Nu bereiden sommige collega’s ontslagrondes voor vanwege de PFAS- en stikstofcrises. In zo’n situatie is het fijn als je collega’s bij andere bedrijven kent om eens van gedachten te wisselen of je hart te luchten.”

De bijeenkomsten van Cotad in Apeldoorn worden georganiseerd door Regio Oost van Bouwend Nederland. Er is geen lidmaatschap of ballotage, maar je moet wel de financiële vertegenwoordiger van een lidbedrijf zijn. Aanmelden kan bij coördinator Mayra Schoolen: Bel 055-3 686 868 of stuur een e-mail naar m.schoolen@bouwendnederland.nl