Statenleden Noord-Holland brengen werkbezoek aan de toekomst

woensdag 29 januari 2020

Jan Overtoom

Regiomanager Regio Randstad Noord
Afbeelding Statenleden Noord-Holland brengen werkbezoek aan de toekomst

Regio Randstad Noord dook maandag 27 januari samen met zo’n 20 leden van de Provinciale Staten Noord-Holland in de wondere wereld van de circulariteit en schone energie. Bij GP Groot zagen de politici met eigen ogen hoe de toekomst er in de praktijk uitziet.

Provincie Noord-Holland en Bouwend Nederland regio Randstad Noord zijn al geruime tijd in gesprek over de toekomst van het bouwen in de provincie. Recent nog tijdens het kenniscafé Circulair Bouwen; daar werd antwoord gezocht op de vraag wat nu eigenlijk onder circulair bouwen moet worden verstaan. Voor de leden van de statencommissie Ruimte, Wonen Klimaat werd dat maandag 27 januari een stuk duidelijker tijdens het werkbezoek aan Bouwend Nederland lidbedrijf GP Groot in Alkmaar. 

Energietransitie in de praktijk

Algemeen directeur Marcel Wester van GP Groot legde het ruim twintig koppen tellende gezelschap uit hoe het bedrijf inzet op de circulaire economie en de energietransitie. Dat laatste aspect verraste de statenleden wellicht omdat brandstoffen- en oliehandel vanouds onderdeel van het GP Groot is. Wester gaf echter aan dat het bedrijf bezig is de overstap te maken naar niet-fossiele brandstof. Zo kun je bij een van de ‘benzinepompen’ waterstof tanken. Voor de eigen energievoorziening maakt het bedrijf grotendeels gebruik van herwinbare energie door middel van zonnepanelen en windmolens op het eigen terrein.

Tweede leven voor bouwmaterialen

Een belangrijk ander onderdeel van de breed georiënteerde organisatie richt zich op inzameling en recycling van bouw- en sloopafval. Insteek is om zoveel mogelijk van dat materiaal niet te downcyclen door er bijvoorbeeld granulaat voor de wegenbouw van te maken, maar gelijkwaardig te recyclen zodat bijvoorbeeld kozijnen weer als kozijnen dienst kunnen doen. Daarvoor worden bij renovatie of sloop materialen en onderdelen netjes uit woningen gehaald, gesorteerd, gedemonteerd en klaargemaakt voor hergebruik in een ander pand. De statenleden kregen een rondleiding over het terrein en konden bij GP Groot-onderdeel Sortiva zien hoe dat proces van scheiden en sorteren volledig geautomatiseerd op een high tech manier gebeurt. 
Het indrukwekkende werkbezoek bij de voorloper op het gebied van circulariteit gaf de Noord-Hollandse politici een goed beeld van de grote mogelijkheden die de branche nu al heeft op het gebied van circulair bouwen