Burn-out: jong geleerd, oud gedaan

Afbeelding Burn-out: jong geleerd, oud gedaan
donderdag 13 februari 2020

Burn-out was het thema van de bijeenkomst voor de meewerkend partners in de afdelingen Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland op woensdag 12 februari. De circa 16 deelnemers hoorden dat het zaadje voor de stress-ziekte wel eens al in de eerste tien levensjaren geplant kan zijn.

Hoe herken je het? Hoe voorkom je het? Hoe kun je nee zeggen tegen dingen? Onder meer deze vragen over burn-out hadden de deelnemers aan het meewerkend partneroverleg van 12 februari  voor Sylvia Heistek. De consulent van De Succeswinkel verzorgde een lezing over de ziekte die zo vaak een relatie heeft met stress op het werk. Lastige vragen om te beantwoorden, vooral omdat oorzaken zo uiteen kunnen lopen. En omdat ook niet iedereen op dezelfde manier op spanningen reageert. Verrassend was om te horen dat dat laatste te maken kan hebben met de eerste tien jaar van je leven. Hoe er tijdens die jaren thuis over werk, werkdruk en problemen op het werk werd gesproken, kan bepalend zijn voor de gevoeligheid voor burn-out-klachten op latere leeftijd. Voor een stukje inzicht en bewustwording interviewden de deelnemers elkaar over die fase. Een mooie manier ook om de lezing interactief te maken.

Voorkomen is beter

Het onderwerp burn-out sloot goed aan bij een ander onderdeel van het meewerkend partneroverleg, de actualiteiten. Want daarin kwam de beëindiging van slapende dienstverbanden en de daarmee gemoeide transitievergoeding en de compensatieregeling van UWV aan de orde. Het leidde tot een gesprek over zieke medewerkers en hoe moeilijk het kan zijn om daar mee om te gaan. Zeker omdat de samenwerking met arbodiensten, bedrijfsartsen en casemanangers heel wisselend kan zijn. 
De deelnemers waren het er dan ook over eens dat je beter kunt zorgen dat medewerkers blij en tevreden in hun werk zijn zodat ze niet uitvallen. Alleen hoe je dat doet was ook een vraag waar door de meewerkend partners mee wordt geworsteld. Wellicht dat 10 maart antwoorden biedt, dan organiseert Regio Randstad Noord voor alle leden in de regio een bijeenkomst over duurzame inzetbaarheid. Plaats van handeling is Van der Valk Oostzaan.

Naast alle gezondheidsitems werd er ook gesproken over PAS en PFAS. Diverse bedrijven ondervinden al de negatieve gevolgen van vertraagde projecten en niet verleende vergunningen, zo werd duidelijk. Het regiokantoor deed een oproep om vooral concrete voorbeelden te melden omdat die nodig zijn om het onderwerp nog nadrukkelijker op de politieke agenda te zetten.

Lenneke Neef adviseur sociale zaken regio randstad noord