• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Technasiumleerlingen maken indruk tijdens finale vierde BNL Innovatieprijs

Technasiumleerlingen maken indruk tijdens finale vierde BNL Innovatieprijs

maandag 17 februari 2020

Vincent Zijlstra

Onderwijs en Arbeidsmarkt
Afbeelding Technasiumleerlingen maken indruk tijdens finale vierde BNL Innovatieprijs

Het zit wel goed met de toekomst van de Infra, bleek donderdag 13 februari bij de finale van de Bouwend Nederland Innovatieprijs. Met steengoede plannen voor de renovatie van twee verschillende bruggen pakten Mondial College 4 vwo en Almende college 4 havo de eerste plaatsen, maar ook de overige finalisten oogstten lof en bewondering.

38 technasiumscholen deden er mee aan de vierde editie van de Bouwend Nederland Innovatieprijs, met teams uit 4 havo en 4 vwo. De Vakgroep Civiele Betonbouw van Bouwend Nederland en hun jongerenafdeling Jong VCB hadden een pittige opdracht geschreven voor de technasiumleerlingen. Ze moesten een ontwerp maken voor het circulair en esthetisch renoveren van een infrastructureel kunstwerk. Een heel actuele opdracht want volgens de Bouwagenda zijn er zo’n 40.000 bruggen, sluizen, viaducten en andere kunstwerken die op korte termijn moeten worden opgeknapt of vervangen. 
Ruime keuze dus voor de leerlingen die vanaf oktober samen met een Bouwend Nederland-lid als expertbegeleider keihard hebben gewerkt om de deadline van 30 januari te halen. Van de 38 inzendingen gingen er twaalf door naar de finale. Die was donderdag 13 januari bij Civilion in ’s-Hertogenbosch. Bij het opleidingsbedrijf voor civiele betonbouw pitchten ze hun plan voor een indrukwekkende jury die bestond ut : 

Alexander Heeren - Voorzitter VCB - juryvoorzitter 
Ria Sluiter – Directeur Stichting Technasium 
Jacqueline Cramer - Voormalig Minister Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en voorzitter Betonakkoord 
Marica de Wit – student weg- en waterbouw, K_Dekker Bouw & Infra
Edwin Megens – Architect / voorzitter van het Platform Fiets- en Voetbruggen van de Bruggenstichting 
Marjet Rutten - Aanjager, innovator en marketeer voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector 

Serieuze aangelegenheid

Opvallend jurylid was Marica de Wit; 22 jaar jong, studente weg en waterbouw en als afstudeerder werkzaam bij Witteveen + Bos. Ze was erg onder de indruk van de prestaties van de finalisten. ‘Het niveau van de plannen, de aanpak, de uitwerking de presentaties was heel hoog. Het gaf aan hoezeer de leerlingen zich in de materie verdiept hadden.’ Bijna alle teams hadden 3D-modellen gemaakt van hun ontwerp, er waren veel maquettes en filmpjes. ‘Presentatie is belangrijk want plannen en ideeën moeten verkocht kunnen worden dus dat was absoluut een onderdeel van de beoordeling. Maar de jury toetste niet alleen daarop, ook haalbaarheid en toepasbaarheid telden mee. ‘We beoordeelden of ze wisten waarom ze dit object zouden aanpassen of vervangen, voor welke onderdelen ze voor een circulaire insteek kozen en of ze goed konden onderbouwen waarom’, zegt het jongste jurylid.

Terechte winnaars

Op al die vlakken scoorden in de categorie vwo de scholieren van het Nijmeegse Mondial College het best. Ze hadden een plan gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van de Maasbrug bij Ravestein. Die is berucht vanwege zijn slechte staat van onderhoud en veel verkeersoponthoud. En vanwege de esthetiek, aldus het winnende team. Ze kozen ervoor de brug te behouden, iets te verbreden en hem uit te breiden met de 'chromosoom-brug' erboven voor langzaam verkeer. De toevoegingen worden uitgevoerd met blokken beton die gemakkelijk in elkaar gezet en uit elkaar gehaald kunnen worden. Een 3D model en een tof filmpje van de uiteindelijke situatie maakten het plan af. 
Winnaar in de categorie havo was het Almende college uit Sivolde. Ook zij hadden een brug onder handen genomen. Ze overtuigden de jury met een esthetisch ontwerp en een strakke presentatie. En, niet in de laatste plaats, met hun goed doordachte en onderbouwde gebruik van circulair materiaal. Met berekeningen konden ze laten zien dat hun keuze een vermindering van CO2-uitstoot oplevert.
De scholieren gingen terug naar Sivolde en Nijmegen met in de tas de spreekwoordelijke eer en een cheque van 500,-, te besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Meer dan alleen een finale

Naast de prijsuitreiking was er nog veel meer te beleven op de finaledag. Bijzonder was bijvoorbeeld de presentatie door een groep 6 vwo’ers van Technasium Scholengroep Lelystad die, uiteraard buiten de competitie, ook een projectplan hadden gemaakt.  ‘Ze hadden onderzoek gedaan naar de toepassing van genetische algoritmes en parametrisch ontwerp om een brug in een natuurlijke vorm te maken’, legt Marica de Wit uit. Het 3D model toonde mooi de honingraatstructuur van de constructie. Een maquette die ze met lasersnijtechniek hadden gemaakt, liet zien hoe de brug er uiteindelijk moet komen uit te zien. ‘Echt een ontzettend hoog niveau!’, zegt de enthousiaste studente. ‘Ze hebben technieken gebruikt die zo innovatief zijn dat wij ze nog niet eens in onze studie doen.’
Verder waren er workshops van Avans Hogeschool, presentaties van onder meer de toepassing van een hololens in civiele techniek, een VR-Experience verzorgd door Infranea, en de nieuwste uitvindingen op het gebied van circulair bouwen. Gastheer Civilion organiseerde zelfs een kraanworkshop waarbij scholieren kennis konden maken met de besturing van zo’n reusachtige machine. Lidbedrijf Boskalis had hun Boskalis Escape Room naar het opleidingsbedrijf gereden. Kortom: een mooie weergave van wat de bouw- en infra zoal te bieden heeft. 

Een filmverslag van de finaledag kun je hier bekijken.