• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Afdeling Noord-Holland Noord laat zich bijpraten over veiligheid

Afdeling Noord-Holland Noord laat zich bijpraten over veiligheid

Afbeelding Afdeling Noord-Holland Noord laat zich bijpraten over veiligheid
donderdag 5 maart 2020

Geen ‘sexy’ onderwerp wellicht voor de kennissessie van Noord-Holland Noord op dinsdag 3 maart maar veiligheid is en blijft een enorm belangrijk thema. En dat vonden de leden ook, gezien de opkomst.

Rond de 35 mensen waren er dinsdag 3 maart naar Fundament gekomen. In het verenigingsgebouw van de afdeling Noord-Holland Noord, in Espeq Heerhugowaard, gaf Jos Schouten van adviesbureau Aboma een boeiende presentatie over veiligheid op de bouw. Over arbeidsveiligheid en omgevingsveiligheid om precies te zijn. Aan de hand van verschillende foto’s liet hij de aanwezigen nadenken over hoe je onveilige situaties herkent. Want wat soms op het oog slechts een rommelige werkplek lijkt, blijkt in werkelijkheid een gevaarlijke situatie te zijn. Interactief, leerzaam én herkenbaar. 

Niet alleen die ene steiger maar het hele proces

Schouten gaf aan dat onveilige situaties niet altijd alleen maar te wijten zijn aan de beslissingen die op de bouwplaats worden genomen. Aan de voorkant al zorgen voor een goede regie en coördinatie van het gehele proces kan een hoop ellende verderop voorkomen. Belangrijk is volgens de adviseur ook om goed na te denken waar je de verantwoordelijkheden voor veiligheid legt. De uitvoerder mag dan wel de meest logische persoon zijn maar heeft die niet al veel, te veel op zijn bordje? En kan veiligheid dan wel de aandacht krijgen die nodig is.

De adviseur wees ook op het belang om niet op alleen maar standaard maatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen te vertrouwen, maar van te voren goed te kijken waar precies de risico’s zitten en voor passende maatregelen te zorgen. Of beter nog, naar minder risicovolle alternatieven te kijken.

Aanspreekcultuur is broodnodig

Uiteraard kwam veiligheidsbewustzijn ter sprake. Keer op keer blijkt die bewustwording een lastig ding. Herhaling, herhaling, herhaling is ook volgens Schouten het credo. Trainingen, toolboxmeetings, maar vooral ook de voorbeeldfunctie. Kantoorpersoneel of zelfs directeuren die zonder helm of veiligheidsschoenen de bouwplaats bezoeken, geven absoluut een verkeerd signaal af. Belangrijk voor een goed veiligheidsbewustzijn is ook dat de branche de omslag maakt naar een aanspreekcultuur. Elkaar wijzen op onveilig gedrag is nu nog erg ‘not done’ maar moet zeer zeker het nieuwe normaal worden. 

De anderhalf uur durende presentatie boordenvol informatie over arbeidsveiligheid en omgevingsveiligheid vloog voorbij. En leverde de deelnemers veel inspiratie op om de bouw weer een stukje veiliger te maken. 

Lenneke Neef adviseur sociale zaken regio randstad noord