Leger zoekt bouwers: geschikt/ongeschikt?

donderdag 19 maart 2020
Afbeelding Leger zoekt bouwers: geschikt/ongeschikt?

Defensie is hard op zoek naar vakmensen uit de bouw, maar waarom heeft het leger die bouwers nodig?

De wereld verandert constant, dus de manier waarop we conflicten uitvechten ook. De Nederlandse krijgsmacht is daarom voortdurend aan het vernieuwen om voorbereid te zijn op de conflicten van de toekomst. Volgens luitenant-kolonel Wytze van der Velde (die eerder met Bouwend Nederland sprak) kunnen ze daar bouwers goed bij gebruiken. “Rond 2050 woont driekwart van de wereldbevolking in een stad. Wij moeten klaar zijn om te vechten in met name drukke steden.” In het verleden besloten militaire strategen over het algemeen om steden te omsingelen of helemaal links te laten liggen, maar dat is volgens de officier niet langer een optie: “Steden zijn veel te groot geworden om te omsingelen. Negeren heeft ook geen zin als bijna iedereen daar woont.” Van der Velde zegt dat deze nieuwe situatie vraagt om meer gespecialiseerde kennis vanuit de bouw.

Omdat bouwers steden begrijpen

Op dit moment is Defensie volgens Van der Velde nog niet voorbereid op grootschalige gevechten in steden. Kennis die daarvoor nodig is zit bij bouwbedrijven, die hebben de steden immers aangelegd en weten wat belangrijk is voor de infrastructuur van een stad. “We zijn nu nog samen met het bedrijfsleven aan het nadenken over wat belangrijk is bij conflictsituaties in steden. Dan heb ik het over de kritieke infrastructuur: water, energie en transport.”

Omdat militairen op missie ook bouwen

Defensie heeft ook beschikking over een vijfhonderd man tellend ‘bouwbataljon’, de 101 genie. “Die zijn met name gericht op uitzendingen en het bouwen van kampementen”, legt de luitenant-kolonel uit. “Zij zijn de ondersteuning van de gevechtseenheden die de mobiliteit voor de eigen troepen bevorderen terwijl ze de vijand dwarszitten.” Ruud Moeskoops, projectmanager bij de Koninklijke Landmacht, zegt dat de organisatie lijkt op een normaal bouwbedrijf: “Het is voornamelijk bruggen bouwen.” Moeskoops hoopt onder de naam Total Task Force Genie ook reservisten te betrekken bij de bouwprojecten van defensie. “In de bouwwereld neemt iedereen al twintig jaar lang onderaannemers aan. Die kant willen wij als genie ook op”, aldus Moeskoops.

Omdat de coronacrisis vraagt om slimme bouwers

Ook in eigen land kunnen bouwers een rol spelen bij Defensie – mogelijk op korte termijn. Diverse landen hebben elementen van het leger ingeschakeld om het virus te bestrijden. Zo heeft China in korte tijd noodhospitalen uit de grond gestampt. Mocht dat in Nederland nodig zijn, dan zijn slimme, snelle bouwers onmisbaar. Volgens Van der Velde is Defensie zich aan het voorbereiden: “We nemen vergaande maatregelen om onze inzetbaarheid te garanderen mocht het nodig zijn. Prioriteit één is vooralsnog om niet zelf ziek te worden.”

Meer weten?

Luister dan naar de uitzending van BNR Bouwmeesters van 16 maart terug over ‘Waarom het leger bouwers als reservist wil’ of bekijk het overzicht van alle uitzendingen.

Bron van de foto: Defensie