‘Innovatieshop’ geeft boost aan bouw- en infrasector

donderdag 7 mei 2020
Afbeelding ‘Innovatieshop’ geeft boost aan bouw- en infrasector

Nog voor de zomer lanceert Bouwend Nederland een online innovatieplatform, inclusief een bouwinnovatieshop waar bouw- en infraondernemingen en innovaties samenkomen. De site vormt de spil van een campagne die een boost moet geven aan innovaties in de sector. Innovatieve bouwers juichen het initiatief toe, maar zouden ook graag meer (financiële) ruimte krijgen van opdrachtgevers.

‘Innovatiescouts’ noemt Bouwend Nederland ze. De innovatiespecialisten die momenteel de vernieuwende toepassingen, processen en materialen in de bouw- en infrasector aan het selecteren zijn die een plek verdienen in de bouwinnovatieshop die nog voor de zomer online gaat. “Onder andere via Cobouw roepen we iedereen op om innovaties aan te melden”, vertelt Harry Wisse, als beleidsmedewerker en ‘innovatiescout’ in dienst van Bouwend Nederland. “Voor een innovatie die aan onze selectiecriteria voldoet, kan de bouwinnovatieshop een goed podium zijn om in beeld te komen bij bouw- en infra-ondernemingen, investeerders te trekken, nog ontbrekende kennis in huis te halen of een pilot op te starten.”

Tegelijkertijd moet de bouwinnovatieshop als onderdeel van het innovatieplatform laten zien dat innovatie veel kansen biedt, van alle tijden is én kenmerkend voor de bouw- en infrasector. Als voorbeeld noemt Wisse de ‘coronapieper’, een soort horloge met een sensor die piept wanneer je binnen de 1,5 meter van elkaar komt. Deze speciale pieper is na de uitbraak van de corona-pandemie in ijltempo ontwikkeld en wordt inmiddels gebruikt op een aantal bouwplaatsen. “Veel bouw- en infraprojecten konden daardoor toch doorgaan. Naast corona vragen ook maatschappelijke opgaven als klimaat, energie, aardbevingen, circulariteit en woningnood om innovatieve oplossingen. De bouw- en infrasector staat er voor open, maar heeft behoefte aan inzicht en overzicht, ondersteuning bij de inzet van innovaties en een laagdrempelige manier om aan die innovaties te komen. De bouwinnovatieshop voorziet in die behoeften.”

Eerste elektrische wals ter wereld

Als onderdeel van het innovatieplatform, komt de bouwinnovatieshop bepaald niet uit de lucht vallen. Bouwend Nederland investeert veel tijd en energie in slimmere producten en manieren van werken, onder andere via het meerjarenprogramma Innovatie, als mede-initiator van de Bouwagenda en als partner in het Bouw en Techniek Innovatiecentrum (BTIC). Wisse: “De bouwinnovatieshop moet niet alleen partijen bij elkaar brengen, maar over de volle breedte van de bouw- en infrasector ook de resultaten laten zien van alle innovatieve initiatieven van start-ups, scale-ups, mkb-bedrijven en de grote bouw- en infrabedrijven. Een mooi recent voorbeeld dat niet los kan worden gezien van de stikstofcrisis, is de eerste elektrische 10-12 ton wals ter wereld die BAM Infra heeft gebouwd en onlangs in gebruik heeft genomen. Met die innovatie wordt 236 kilo CO2 per dag bespaard.”

Als eerste onderdeel van de ‘volledig elektrische asfalt-set’ waar BAM Infra naar toe wil, is de elektrische wals volgens innovatiemanager Jeroen Nuijten inmiddels aangemeld voor de bouwinnovatieshop. “Dat geldt ook voor andere innovaties waar we bij betrokken zijn, zoals het eerste Europese hyperloopsysteem, de 3D-betonprinter en het grondradarsysteem dat graafschades kan voorkomen. De uitdagingen en problemen waar we als samenleving en sector voor staan zijn zo groot, dat je ze alleen samen, sectorbreed of zelfs als BV Nederland, het hoofd kunt bieden. Samenwerking is een must en de bouwinnovatieshop sluit daar bij aan.”

Niet alleen voor laagste prijs gaan

Om te voorkomen dat de innovatiedrang van bouw- en infrabedrijven wordt getemperd door opdrachtgevers die alleen voor de laagste prijs gaan, is volgens Nuijten behoefte aan meer ruimte binnen de huidige aanbestedingssystematiek. “Innoveren gaat met extra kosten en risico’s gepaard.

Rijkswaterstaat experimenteert met nieuwe contractvormen die innovatieve bouwers niet straffen maar juist belonen voor hun durf om hun nek uit te steken.”

Nuijten prijst in dat verband ook de provincies Noord-Brabant en Noord-Holland. “Omdat het om gemeenschapsgeld gaat, moet je als provincie natuurlijk goed op de prijs letten. Maar door naast duurzaamheid ook het innovatieve karakter van het plan mee te laten wegen in de tender, kregen we de kans in Gemert een brug te maken met behulp van onze 3D-betonprinter. In Noord-Holland volgen er de komende jaren vier, een aantal dat dankzij het innovatieve en efficiënte ontwerp- en productieproces flink kan oplopen.”

 

Zet jouw idee in de etalage

Ken je of heb je een bestaande innovatie? Weet je van een veelbelovend initiatief? Of ben je zelf bezig met de ontwikkeling? Laat het weten en plaats jouw idee gratis op onze bouwinnovatieshop.

Naar het aanmeldformulier