Het Depot van Boijmans: afgerond in crisistijd

dinsdag 2 juni 2020
Afbeelding Het Depot van Boijmans: afgerond in crisistijd

Terwijl in heel Nederland bouwers naar andere manieren zoeken om door te bouwen in coronatijd, heeft Boijmans Van Beuningen in Rotterdam een nieuw kunstdepot in de steigers staan. De coronacrisis levert vooralsnog geen vertragingen op.

Een jaar geleden sloot Museum Boijmans Van Beuningen zijn deuren. Het Rotterdamse museum was toe aan een renovatie. Het gaat onder andere om een van de grootste asbestoperaties ooit in de gemeente Rotterdam. Die renovatie moet nog beginnen, maar het nieuwe Depot is inmiddels klaar. Ina Klaassen, samen met Sjarel Ex één van de twee directeuren van Boijmans van Beuningen, is tevreden: “Dit is een uniek bouwwerk en een aanwinst voor de stad.”

Uniek kunstdepot

Doel van het nieuwe Depot is de collectie van het museum veilig onderbrengen. De vorige depots waren verouderd en stroomden regelmatig over. Voor een museum met een collectie ter waarde van ongeveer 8 miljard euro is dat volgens Klaassen ontoelaatbaar. “Onze collectie moet gewoon veilig staan. Bovendien staat al het werk nu in depots verspreid over heel Nederland en België.” Het Depot zal toegankelijk zijn voor het grote publiek. Klaassen: “Daarmee is het een unicum in de wereld. Geen enkel ander kunstdepot is open op deze manier.” Bezoekers aan het Depot kunnen zelf kiezen welke kunstwerken ze willen bekijken en een kijkje nemen achter de schermen van het museum. “Mensen kunnen zien hoe wij de werken bewaren en restaureren. Daarmee vertellen we een ander verhaal dan de gebruikelijke kunsthistorische context”, aldus de museumdirecteur.

Selfiehotspot

Het Depot is ontworpen door architectenbureau MVRDV. Zij kozen voor een opvallend ontwerp. “In Rotterdam wordt het al de soepkom of de vissenkom genoemd”, zegt Klaassen lachend, “maar ik denk dat het de selfiehotspot van Rotterdam gaat worden.” Bouwtechnisch zit het Depot volgens Klaassen goed in elkaar: “Volledig waterdicht, veilig en een stabiel binnenklimaat voor de kunstwerken.” Het ontwerp leidde tot veel kritiek uit de stad, maar volgens Klaassen is dat veelal omgeslagen in lof. “Mensen hebben zich moeten laten overtuigen, maar dat is inmiddels goed gelukt.”

Coronacrisis

Net toen de laatste loodjes van het gebouw moesten worden gelegd, brak de coronacrisis uit. Voor de bouwplaats gelden sinds dat moment andere regels dan daarvoor. Ook Boijmans Van Beuningen ondervond daar de gevolgen van. “Omdat er minder mensen de bouwplaats op mochten konden wij opeens niet meer binnen rondlopen om te kijken hoe het er allemaal uit kwam te zien. Dat maakt onze eigen voorbereidingen voor het nieuwe gebouw ingewikkeld. Ook missen we wat spiegels die nog niet uit China verscheept zijn.” Voor Pasen is een groot deel van het bouwpersoneel terug naar Oost-Europa gegaan. Desondanks ligt het Depot nog steeds op schema: “In september 2021 kunnen wij de deuren openen.”

Meer weten? Luister dan de uitzending van BNR Bouwmeesters van 1 juni terug over ‘Het depot van museum Boijmans Van Beuningen’ of bekijk het overzicht van alle uitzendingen. Voor meer informatie over de coronacrisis gericht op de bouw- en infrasector, bezoek je het dossier over de coronacrisis met veelgestelde vragen en praktische informatie.

 

foto: Ossip van Duivenbode