• Home
  • Actueel
  • Nieuws
  • Gemeente Amsterdam: 'Goede samenwerking met de sector zorgt dat we kunnen doorbouwen'

Gemeente Amsterdam: 'Goede samenwerking met de sector zorgt dat we kunnen doorbouwen'

donderdag 4 juni 2020
Afbeelding Gemeente Amsterdam: 'Goede samenwerking met de sector zorgt dat we kunnen doorbouwen'

In Amsterdam zijn veel sectoren hard getroffen. Denk hierbij aan toerisme, cultuur en sport. Om de economie van de stad draaiende te houden, is het van groot belang dat de sectoren die wél door kunnen werken ook doorwerken, stelt Marten Klein, directielid van Ingenieursbureau Amsterdam. "De bouw heeft de mogelijkheid om door te werken. Daarom moeten we er met elkaar voor zorgen dat dit ook gebeurt."

Gelukkig ziet Klein dat de meeste bouwprojecten in Amsterdam gewoon doorgaan. "Wij hebben ons als gemeente voorgenomen om door te gaan en we merken dat de aannemers hier hetzelfde in staan."

Verantwoordelijkheid om door te gaan

Belangrijk voor deze mentaliteit was volgens Klein het naar buiten brengen van het 'Samen veilig doorwerken'-protocol. "We hebben gemerkt dat dit de angst heeft weggenomen bij aannemers. Nu bekend is wat kan en mag, kan alles weer prima doorlopen." In dit protocol ziet Klein direct ook een verantwoordelijkheid. "De branche heeft de mogelijkheid om door te werken, daarom hebben we ook de verantwoordelijkheid om dit met elkaar te doen. Iedereen voelt het: wij hebben de ruimte gekregen en die ruimte moeten we benutten."

Niet alleen door het protocol kan er goed doorgewerkt worden, de coronacrisis zelf zorgt ook voor onbedoelde voordelen, vertelt Klein. Als voorbeeld noemt hij het project op de Oudezijdsachterburgwal, waar een kademuur is vervangen en de bestrating opnieuw is gedaan. "Omdat dit het wallengebied is, is onderhoud normaal gesproken bijna niet te doen vanwege de extreme drukte. Nu dit gebied leeg is, kon de aannemer ineens als de brandweer aan de slag." Ook het grote onderhoud van de Dappermarkt, waar een groot deel van de markt dicht bleef, en het gebied bij het centraal station, waar een groot deel van de forensen wegbleef, konden door de coronamaatregelen makkelijker worden ingepland. "Dat is het typische van deze stad: waar het normaal zwart ziet van de toeristen en forensen, ervaren we nu de voordelen van de rust en bereikbaarheid."

Samen tot oplossingen komen

In het kader van samen blijven doorbouwen heeft de gemeente Amsterdam een brief opgesteld over hoe er kan worden doorgewerkt in tijden van corona. Klein legt uit dat dit een belangrijke brief was omdat het benadrukte dat de intentie van de gemeente is om door te blijven werken. "Het antwoord vanuit de branche was dat ook zij willen doorwerken. Het is een overkoepelende mindset en laat zien dat we het met z’n allen kunnen." De volgende stap was samen naar oplossingen zoeken, vertelt Klein, waarbij wederzijds begrip een grote rol speelde. "Een groot aantal bedrijven snapt nu dat het ook voor ons niet makkelijk is; ook wij hebben processen anders moeten inrichten. We hadden makkelijk in gemekker terecht kunnen komen over en weer, maar in plaats daarvan hebben we besloten de situatie samen op te lossen."

De gemeente Amsterdam wil graag coulant zijn naar aannemers als het gaat om corona, legt Klein uit, maar heeft tegelijkertijd een begroting die onder druk begint te staan. "Omdat wij ons budget maar één keer kunnen uitgeven, hebben wij besloten om flexibiliteit te bieden in de vorm van ruimte waar nu gebouwd kan worden, door de rust in de stad, en minder strikte deadlines." Hij vertelt dat de gemeente en de bouwers elkaar goed gevonden hebben in deze aanpassingen. "Het is ook echt een compliment naar de bouwers toe. Zij komen niet met claims naar ons toe, maar vertalen de uitdagingen naar oplossingen aan eigen kant. Ik ben dan ook trots op hoe iedereen het aanpakt."

Meer lezen?

Benieuwd hoe andere opdrachtgevers doorbouwen aan Nederland? Lees de interviews op doorbouwers.nl.